Hlavní obsah

Čeští futsalisté otočili zápas s Maďarskem a jsou ve čtvrtfinále

BUDAPEŠŤ

Čeští futsalisté byli na mistrovství Evropy pár vteřin od vyřazení, přesto budou nakonec hrát čtvrtfinále. S domácím Maďarskem v sobotu v posledním zápase základní skupiny potřebovali vyhrát, ale postupně prohrávali už 0:4, přesto nakonec zvítězili 6:5. Rozhodující gól vstřelil devatenáct vteřin před koncem Kopecký.

Článek

Češi před rekordní návštěvou v historii šampionátů 7500 diváků nezvládli začátek, ani nasazení zkušeného Dlouhého nepomohlo. Domácí s vyprodanou halou v zádech začali ve velkém tempu a už v prvních dvou minutách si vytvořili celou řadu slibných šancí. Nápor potvrdili rychlou brankou, a přestože se s přibývajícím časem začalo více nebezpečných akcí rodit na druhé straně hřiště, v 10. minutě přišel druhý úder Maďarů.

Český tým působil staticky, místo zvýšení důrazu a kombinace se hráči snažili o střelbu z větší vzdálenosti, která byla hodně nepřesná, nebo se předvedl gólman Balázs.

Střelecká smršť se snesla na domácí branku až v úvodu druhého poločasu, kdy Češi nasadili k větší agresivitě a vytvořili si celou řadu možností, jenže pak z prvního protiútoku soupeř vstřelil třetí gól, přidal čtvrtý a zdálo se, že o postupujícím je rozhodnuto.

Jenže trenér Tomáš Neumann pak vsadil na obrovské riziko a jeho tým v power play ožil, s příchodem závěrečné čtvrthodiny začal střílet gól za gólem a minutu a půl před koncem se ujal vedení 5:4. Navíc gólman Meller při výkopu nastřelil břevno opuštěné branky soupeře. Soupeř pak vyrovnal a znovu měl blíž postupu, jenže Kopecký nakonec přetáhl gólem na 6:5 radost na českou stranu.

Trenér Neumann působil přes infarktový závěr neobyčejně klidně, když duel v rozhovoru s ČTK hodnotil. "Musíme si uvědomit, že v tomto sportu se takové věci stávají a tři branky za půldruhé minuty v závěru jsou naprosto běžné. I proto jsem hráče i za stavu 0:4 nabádal, že je stále o co hrát, že se všechno může změnit," řekl Neumann.

Rozhodující okamžik podle něj přišel v době, kdy jeho tým vstřelil dva góly a prohrával už pouze 2:4. "To jsem musel kluky krotit, ať hrají klidně, že je ještě dost času se zápasem něco udělat," vrátil se k okamžiku ze 33. minuty.

Na power play si totiž prý věřil. "Hodně jsme se na tento způsob hry připravovali, protože se dalo očekávat, že jeden ze soupeřů k tomu bude muset sáhnout. Zvládli jsme to výborně, i když se ten konec ještě trochu zamotal," prohlásil český kouč.

Mistrovství Evropy ve futsalu v Maďarsku:
Skupina A (Budapešť):
Česká republika - Maďarsko 6:5 (0:2)
Branky: 35. a 39. Dlouhý, 26. Rešetár, 33. Belej, 38. Frič, 40. Kopecký - 6. a 25. Dróth, 11. a 25. Lódi, 40. Gyurcsányi. Rozhodčí: Kammerer (Něm.), Sierra (Šp.). Diváci: 7500.

Reklama

Související témata: