Hlavní obsah

VIDEO: Šmicrovi jsem prostě musel dát přednost před knížetem, rozplýval se Nedvěd po benefici

Báječný a jedinečný jako v dobách největší slávy byl v úterý večer při benefici fotbalových internacionálů Pavel Nedvěd. Bývalá ikona české reprezentace a Juventusu Turín vstřelila při Šmicrově loučení v souboji Slavia - Sparta nádhernou branku a navíc ohromila parádními akcemi i lahůdkovými dělovkami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Nedvěd si loučení s Vladimírem Šmicrem náramně užil.

Článek
Fotogalerie

„Šlo o mimořádný zážitek. Lidé byli fantastičtí. Jsem rád, že jsem dal přednost zápasu v Edenu před beneficí pro monackého prince Alberta,“ vyprávěl Nedvěd v útrobách stadiónu, když si vychutnal aplaus bouřících tribun.

I přes značnou skepsi se diváků na tribunách sešlo téměř patnáct tisíc. Nadchla vás atmosféra benefice?

Vše bylo skvělé. Důležité bylo, že jsme všichni přijeli kvůli Vláďovi. Sestava, která se sešla, byla fantastická. Jen doufám, že si zápas Vláďa užil. A mladý Jirka taky. Bylo to pro něj určitě pěkné.

Šlo o ojedinělé vystoupení stříbrného týmu z anglického mistrovství Evropy nebo budou následovat další benefice?

Určitě se sejdeme znovu. Pavel Kuka se do toho obul a vzal si Czech team 96 pod patronát. Má vše pod palcem. Zavázali jsme se, že budeme na takové akce jezdit. Fotbalem se pořád ještě bavíme. Samozřejmě je nejdůležitější, že přišli lidé. Pro ně se fotbal hraje. Upřímně doznávám, že jsem nečekal tak skvělou návštěvu. Ale je vidět, že i u nás se taková exhibice nechá uspořádat. Lidé snad viděli, že je chceme pobavit, bojujeme a hrajeme pro ně dobrý fotbal.

Lze úrovní a atmosférou exhibici přirovnat k totožným akcím v zahraničí?

Určitě. Bylo to skutečně fantastické. Vláďa si takový konec zasloužil. Všichni jsme vlastně prožili tu kariéru s ním od začátku do konce. Jsem rád, že benefice dopadla skvěle.

Ožily ve vás vzpomínky na loučení s kariérou v Turíně?

Už si akci ani nepamatuji, loučil jsem se přece před rokem...

Překvapilo vás, jak pozitivně na vás reagovali fanoušci, kteří vás při nástupu odměnili největším potleskem z borců v dresu Sparty?

Měl jsem obavy, protože jistá rivalita určitě existuje stejně jako všude jinde na světě. Ale fanoušci byli skvělí. Sparťanští i slávističtí. Vyhrál fotbal. A vyhrál Vláďa. Celý večer byl totiž super. Lepší to Šmíca nemohl čekat.

Brali jste zápas i jakou rozlučku celé mimořádně úspěšné generace?

Doufám, že ještě nějaké budou. Pokud to bude lidi bavit a budou na tribuny chodit, můžeme zápas zopakovat, protože my jsme určitě ochotní hrát.

Neláká vás uspořádat svoji stejnou rozlučku na Spartě?

Je pravda, že jsme hráli venku. Teď ještě potřebujeme odvetu doma. Remíza z venku je dobrá. Ale vážně... Měli bychom zápas určitě zopakovat. A je jedno kde.

Vaše kombinace s Karlem Poborským byly jako v dobách vaší nejlepší slávy...

Za patnáct let už je máme nacvičené a můžeme spolu hrát klidně poslepu. Vždyť Karel od Lisabonu, kde byl před čtyřmi měsíci na exhibici, nehrál. Ale dlouhá pauza na něm nebyla vidět. Tahle generace je prostě výborná.

Jak složité pro vás bylo dorazit na exhibici s ohledem na oblak ze sopečného popela, který zase trápí leteckou dopravu?

Měl jsem obavy, jak do Prahy dorazím. Ještě v pondělí večer jsem hrál podobnou benefici v Itáli. A letiště na severu Itálie byla zavřená. V tu chvíli byla moje cesta hodně na hraně. Byl jsem proto šťastný, když jsem ráno odletěl. Vážně by mě moc mrzelo, kdybych přišel o Vláďovo loučení.

Přitom vaše vystoupení v Edenu málem zhatila přislíbená účast na charitativním zápase v Monaku.

Už dlouho jsem měl domluvenou benefici pro monackého prince. I proto jsem neřekl hned, že přijedu. Musel jsem vše poměrně složitě odvolávat, protože akce byla domluvená měsíce dopředu. Ale princ vše pochopil. A já to pro Vláďu udělat musel. Nechtěl jsem v Edenu chybět.

Na novém stadiónu Slavie jste hrál poprvé. Jak se vám zamlouval?

Je nádherný. Tohle jsou přesně stadióny, které přitáhnou lidi. Fanoušci k nám mají blízko, všechno vidí z první ruky. Tohle lidi přitáhne k fotbalu.

Stejně jako dramatický ligový finiš. Sledujete vývoj české soutěže?

Sleduji vše na dálku, ale jsem v kontaktu s bývalými spoluhráči a o lize vím hodně. Takhle zajímavou soutěž jsme už dlouho neměli. Je to super. Hraje se o titul do posledního zápasu. Doufám, že boj dopadne dobře.... (směje se)

Dobře znamená, že přejete primát Spartě, z které jste do velkého fotbalu vykročil?

Samozřejmě fandím Spartě. Když to vyjde, budu za kluky rád. Ostrava letos ale předváděla výborný fotbal. Možná by si zasloužily titul oba týmy, protože oba udělaly hodně bodů. Fotbal v tomhle podání je pro lidi přitažlivý, což je důležité, protože jen tak se začne fotbal zvedat a na stadióny bude chodit více lidí.

Před pár týdny jste přiznal, že z výsledku Juventusu vám nebylo dobře po těle. Jak jste sledoval jeho ligový finiš? Nechystáte se do klubu vstoupit v některé pozici?

Přišel nový prezident, takže vyloučit nemohu nic... Žiji v Turíně, srdce mě táhne k Juventusu. Možná se něco vyvrbí, ale nechci předbíhat. Chtělo by to začít trošku jinak. Končící sezóna se vůbec nepovedla. Klub jde jen do předkola Evropské ligy. Něco takového se dlouho nestalo. A já doufám, že už dlouho zase nestane.

Vaše působení v českém fotbale je vyloučené?

Jsem v kontaktu s Karlem Poborským i předsedou Ivanem Haškem. Je to na dobré cestě. Rád pomohu, pokud budu moct.

A na jaké bázi bude vzájemná spolupráce?

To není důležité. Hlavní je být prospěšný a něco udělat, mít za sebou výsledky.

Poletíte s českým týmem už do USA?

Mluvil jsem o tom s klukama. Pokud nebudu mít moc akcí a některé z nasmlouvaných půjde odvolat, letěl bych rád.

Naposledy jste byl v Praze při půlmaratónu. Chystal jste se i na maratón. Proč jste ho nakonec ze svého programu vyškrtnul?

Měl jsem strašně nabitý program. Přímo v místě mého bydliště se hrálo golfové Italia Open. A šéfem golfového klubu je prezident Juventusu. Musel jsem v Turíně zůstat. Nešlo akci časově skloubit s maratónem.

Takže plán na absolvování maratónu jste zrušil?

Jednou si na tu porci dvaačtyřiceti kilometrů troufnu. Určitě. Slíbil jsem to sám sobě. Snad přežiji a dokončím.

A cíl absolvovat některou z etap Tour de France?

To je ještě dál. Nemohu všechno stihnout. Potřeboval bych více času. Sice jsem v penzi, ale času je čím dál tím méně. Potřeboval bych dvojníka.

Reklama