Hlavní obsah

Český fotbal uvádí na scénu Superpohár, Sparta hostí Plzeň

PRAHA

Fotbalový svět hledí do Jihoafrické republiky, ještě před finále mistrovství světa však bude na domácí scéně udělena první trofej nové sezóny. Sparta se jako úřadující mistr Gambrinus ligy utká s Plzní, držitelem Ondrášovka Cupu, v premiérovém českém Superpoháru. Pražané budou mít ve čtvrtečním duelu výhodu domácího prostředí, Viktorii se však v poslední době na Letné daří.

Foto: Petr Eret, ČTK

Obránce Sparty Tomáš Řepka (vpravo) brání plzeňského Jana Rezka.

Článek

Trochu ironie si neodpustil. „Kdo ví, jestli se čtvrteční zápas vůbec bude hrát. Při příjezdu na středeční trénink nás vrátný na Letnou vůbec nechtěl pustit,“ rýpl si plzeňský kouč Pavel Vrba.

Jinak si však spolu s ostatními aktéry zavedení Superpoháru do českého fotbalu považuje. „Bude to atraktivní zápas. Sparta vyhrála bez porážky titul, ale nám se na Letné také daří. V lize jsme tady remizovali a ve finále poháru porazili Jablonec,“ poukázal Vrba, který jako trenér získal Superpohár na Slovensku. „Se Žilinou jsme na penalty porazili Zlaté Moravce.“

Jeho protějšek v Nizozemsku na stejnou trofej nedosáhl. „S Eindhovenem jsme prohráli s Ajaxem,“ vzpomíná Jozef Chovanec, který zavedení nového poháru vítá. „Jsem rád, že jsem se toho dočkal. Svaz po letech zase konečně přišel s dobrou myšlenkou. Superpohár je oceněním minulé sezóny a zároveň motivací pro start nového ročníku,“ řekl kouč Sparty.

Řepka v Itálii neuspěl, Horváth v Portugalsku ano

Také kapitáni obou týmů zažili Superpohár v zahraničí. „V Itálii jsme s Fiorentinou narazili na mistrovský AS Řím. Bohužel jsme prohráli, i když jsme v té době měli fantastické mužstvo,“ připomněl sparťan Tomáš Řepka.

„Já v Portugalsku se Sportingem Superpohár získal. Ale až ve třetím zápase, protože první dvě utkání s Portem skončila nerozhodně,“ kontroval plzeňský Pavel Horváth.

Oběma týmům se teď nabízí šance být prvním českým vítězem Superpoháru. „Sezóna začíná letos dost brzy. Každý z hráčů se však těší, kdy už to začne. Doufám, že nový pohár přitáhne diváky,“ konstatoval Řepka. „Sparta je sice doma, my jsme však zvyklí hrát dopředu a uděláme všechno, abychom si z Letné odvezli další pohár,“ slíbil Horváth.

Superpohár začne na Letné ve čtvrtek v 18:00, přímý přenos vysílá ČT4. Zápas bude řídit rozhodčí Libor Kovařík.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň
Předpokládané sestavy - Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Matějovský, Vacek, Žofčák - Wilfried.
Plzeň: L. Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Bakoš - Rezek.

Reklama

Související témata:
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.