Hlavní obsah

Henryho zájem médií ve Spojených státech nepřekvapuje

TORONTO

Je jakousi ironií, že mnoho velkých postav v dějinách je hodnoceno podle nikoliv velkých okamžiků života, ale podle toho, jak se loučily se svou kariérou. Někdy jeden moment, jeden okamžik zastíní zbytek života. Antonína Panenku si všichni pamatují díky bělehradské penaltě, na Zinedine Zidana se bude pamatovat i díky červené kartě ve finále MS, když hlavou udeřil Marca Materazziho. Nešťastný Thierry Henry neodpáře ze své vizitky ruku při kvalifikačním utkání Francie s Irskem.

Foto: Aleš Březina, Sport.cz

Francouzský fotbalista Thierry Henry

Článek

Krátce po svých 33 narozeninách nastoupil za newyorské Rudé Býky v Torontu v zápase MLS. Není to poprvé, co newyorský fotbal přivítal hráče první hvězdné velikosti ve svém středu. Vždyť za New York Cosmos hráli i Pelé a Franz Beckenbauer. Není divu, že na hřiště BMO (kuriózně tato zkratka pochází od sponzora Bank of Montreal) v Torontu, kde je od letošního roku přírodní trávník, přišlo rekordních 22108 diváků.

Toronto je jediný kanadský klub, který hraje MLS a má průměrnou návštěvu doma 20510, což je po Seattlu, který má letos průměr 36155, druhý největší počet diváků. Přitom jsou všechny torontské zápasy přenášeny televizí, některé, jako zápas proti Bulls, dokonce hlavní televizní stanicí CBC a většina utkání je i v rozhlase.

Souboj mezi Toronto FC a New York Red Bulls měl naprosto vyrovnaný první poločas a v 16. minutě LaBrocha nastřelil tyč newyorské branky. U Henryho pořád stála pozorná obrana domácích, ale nevěnovala pozornost hostujícímu Marquezovi, který z 35 metrů poprvé překonal švýcarského brankáře Štefana Freie v 35. minutě. Prvopoločasovou torontskou tragédii dokončil o pět minut později domácí záložník Nane.

Teprve v druhém poločase se podařilo torontskému kapitánovi a kanadskému reprezentantu Dwayne Rosariovi snížit na 1:2, ale ruka obránce Atakory v 61. minutě, za kterou dostal červenou kartu, a proměněná penalta Angela, znamenaly konec nadějí pro TFC. Předtím se však dostal do jediné šance Thierry Henry, ale z hranice šestnáctky přestřelil. Vzápětí byla legenda vystřídána Salou Ibrahimem a bývalý torontský hráč Carl Robinson upravil na konečných 1:4.

Po utkání byl bývalý francouzský reprezentant spíše v roli reflektujícího filosofa než hráče, který prošel emotivním zápasem. Pochvaloval si skvělou atmosféru utkání. Novináře, který ho chválil, že měl hodně příležitostí, opravil, že měl pouze jednu v druhém poločase. Osobně pro něj je důležité dostat se po zranění do formy a také to, jak pracuje tým. Na dotaz, jestli na něho není příliš velký tlak od médií, se Henry usmál: „O čem mluvíte, hrál jsem v Anglii, Itálii, Španělsku, ve Francii, všude je to stejné. Důležitější je, že jsme vyhráli a získali tři body.“

Zdá se, že Thierry Henry se rychle zabydlí v severní Americe, i když ani v Torontu neodehrál celý zápas. Skutečností je, že narozdíl od Spojených států v Kanadě mohl pokračovat v pozápasovém rozhovoru ve francouzštině. A v severní Americe je po Davidu Backhamovi největší hvězdou MSL. Otázkou je, jak newyorští Rudí Býci dokáží jeho přítomnosti využít a jestli naváží na úspěch New York Cosmos ze sedmdesátých let.

Reklama

Související témata: