Hlavní obsah

Pravidlová komise otevřela dveře pro využití techniky ve fotbale

NEWPORT

Fotbalová pravidlová komise IFAB pootevřela dveře k zavedení technologií, které by měly pomoci rozhodčím určit, zda míč přešel brankovou čáru. Komise dnes uvedla, že bude různé systémy testovat a o jejich zanesení do pravidel rozhodne na schůzce 4. až 6. března příštího roku.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

IFAB zatím dostala 13 návrhů systémů od různých společností, přičemž další zájemci mají šanci do konce října. Mezi uchazeči podle agentury AP nechybí Jestřábí oko, využívané v tenisu a kriketu, nebo tým Cairos, jenž vyvinul míč s mikročipem.

"To, zda gól padl, musí být okamžitě jasné a automaticky potvrzené během sekundy," nastínila IFAB, co musí systém splňovat. Informaci má dostat pouze rozhodčí a technologie musí být naprosto spolehlivá.

Světová federace FIFA dlouho zavedení techniky při řešení sporných momentů odmítala s tím, že lidský faktor je nedílnou součásti fotbalu. Po chybách rozhodčích na mistrovství světa v Jihoafrické republice, které měly podíl na vyřazení Mexika a Anglie, však prezident FIFA Sepp Blatter znovu debatu otevřel.

Reklama

  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.