Hlavní obsah

Český fotbal neměl v roce 2010 výraznou kometu, anketu vyhráli Rezek a Pekhart

PRAHA

Ať už byl český fotbalový rok 2010 jakýkoliv, výrazná kometa mu na trávníku chyběla. Shodlo se na tom deset osobností, jimž Sport.cz položil anketní otázku, který český hráč je letos nejpříjemněji překvapil. Pouze dva fotbalisté získali alespoň dva hlasy - plzeňský Jan Rezek a jablonecký Tomáš Pekhart. Loni anketu vyhrál Jaroslav Plašil se šesti a předloni Pavel Nedvěd se čtyřmi body.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Pekhart z Jablonce se raduje z branky proti Slavii

Článek

Na skokanovi roku se experti zkrátka neshodli. „Podle mě jsme letos bez komety na trávníku, bylo to spíš šedivé,“ předeslal internacionál Ladislav Vízek a také další oslovení museli většinou hodnou chvíli přemýšlet, než vyřkli svůj soud.

Kdyby měl české občanství a ne kamerunské, což ho staví „mimo soutěž“, mohl zvítězit sparťanský obr Léonard Kweuke. Zaujal hned tři respondenty. „Znám ho z Chotěbuze, tam to žádná sláva nebyla. A teď ke konci roku Spartu táhl...“ poukázal televizní komentátor Jaromír Bosák. „Kweuke mě hodně překvapil,“ souhlasí trenér Ivan Kopecký. „Takového útočníka by potřeboval asi každý tým. Je urostlý, přitom rychlý a umí s míčem,“ přizvukuje internacionál Peter Herda.

Vítězem letos poprvé není žádný legionář

Anketa tedy má dva vítěze. Žádné legionáře, ale kanonýry podzimní Gambrinus ligy - plzeňského Jana Rezka a jabloneckého Tomáše Pekharta. „Dovedu si představit, že častým tipem bude Pavel Horváth, ale pro mě je skokanem roku nejspíš Pekhart. Ten mě překvapil opravdu příjemně. Měl formu, přitom si myslím, že je stále tak na dvou třetinách možností své výkonnosti. Jablonec udělal dobrý nákup, což se ještě určitě ukáže. Z toho kluka zkrátka něco bude,“ předpovídá Bosák.

„Jako útočník dám Pekharta. Je to určitě příslib do budoucna a jestliže v Jablonci zůstane, konečně by mohl mít ligový král střelců kolem dvaceti gólů, což by mi udělalo radost,“ shoduje se s ním Horst Siegl, čtyřnásobný kanonýr české ligy.

Plzeňský Jan Rezek dával na podzim obráncům pořádně zabrat...foto: Právo/Milan Malíček

„Nejvíc mě asi zaujal plzeňský Rezek. Dřív ve Spartě nedostával tolik šancí, teď se po návratu do Viktorie rozstřílel. Pokrok určitě udělal i mladý slávista Milan Černý,“ připomíná Herda.

„Myslím, že žádná vyloženě nová kometa se letos neobjevila. Největším překvapením pro mě byly výkony Plzně v lize. A mám-li uvést jednotlivce, pak jejího hráče Honzu Rezka, jehož znám již dlouho a podzim mu opravdu vyšel,“ hlasuje internacionál a trenér Přemysl Bičovský.

Prosadili se i další zástupci domácí soutěže

Zabodovali také další hráči z domácí soutěže, třeba olomoucký kanonýr podzimu Michal Hubník. „Mám Míšu rád, napsal mi k Vánocům... Ale vážně, trénoval jsem ho, je to krásný člověk, kanonýr a dostal se až do reprezentace,“ usmívá se trenér Petr Uličný.

„Plzeň měla famózní podzim, takže některý její hráč. Nejspíš Petržela, jehož na pravé straně považuji za jednoho ze strůjců úspěchu Viktorie. Navíc se dostal až do nároďáku,“ vyzdvihuje internacionál Miroslav Kadlec.

Václav Kadlec (uprostřed) děkuje za přihrávku Tomáši Rosickému (vpravo). Ke gólu do sítě Lichtenštejnska mu gratuluje také Tomáš Hübschman.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Dlouholetý kouč reprezentační jedenadvacítky Ivan Kopecký potvrdil, že má stále blízko k mladým hráčům. „Uvedl bych dva. Za jaro ostravského Vydru a za podzim sparťana Kadlece. Mám-li uvést jednoho, tak Vydru, jehož jsem na rozdíl od Kadlece předtím vůbec neznal. To díky jemu hrál Baník na jaře tak dobře, góly nejen dával, ale také na ně nahrával, ‚dělal‘ spoluhráče,“ chválí kouč mladíka, jenž se od léta marně snaží prosadit v Udine. „Jeho odchod do Itálie byl v případě takové nabídky vcelku pochopitelný. Je to těžké, ale majitelé musí zvažovat, že tu je i možnost zranění či ztráty formy, takže nakonec sami tlačí na to, aby hráč odešel. Pokud jde o Kadlece, ten neměl jaro nic moc, ale na podzim se prosadil i v mezinárodním fotbale v pohárech.“

Z podobných důvodů dal Kadlecovi hlas také Sport.cz. Letenský útočník patří podle německého serveru Sportbild.de mezi deset nejlepších fotbalistů světa do osmnácti let a také španělský magazín Don Balon ho nedávno zařadil mezi stovku největších fotbalových talentů světa. Kadlec už navlékl dres reprezentačního áčka - a hned při svém debutu dal gól...

Krajánci tentokrát jen paběrkovali

Legionáři tedy ve výčtu komet letos paběrkovali. „Nechci, aby to vypadalo, že protlačuji hráče, jenž je u mého mladého pod smlouvou, ale pro mě je to Honza Lecjaks. V sedmnácti letech jsem ho v Plzni vytáhl do ligy a on se teď dokázal prosadit v kvalitním evropském klubu, jakým Anderlecht je. Ukazuje se tak, že sázka na něj nebyla vůbec špatná,“ libuje si internacionál a kouč Stanislav Levý. „Pokud by tato má nominace kvůli synovi někomu vadila, tak bych uvedl Milana Petrželu. Konečně dokázal prodat, na co má. Udělal velký krok a dostal se i do národního týmu,“ dodává.

Tomáš Necid (vlevo) oslavuje se spoluhráčem z CSKA Moskva Markem Gonzalezem gól vstřelený Palermu.foto: Reuters/Alexander Natruskin

Jeden hlas získal zástupce německé ligy. „Vezmu-li v úvahu kvalitu soutěže, v níž hraje, jak ji hraje a jak si vede v reprezentaci, tak řeknu Michala Kadlece. Kvalitní bundesligu hraje za Leverkusen stabilně a myslím, že také za národní tým pokaždé zahrál velmi dobře,“ poukazuje Alexander Károlyi, dlouholetý šéf disciplinárního tribunálu.

Mezi tuzemskem a cizinou váhal Ladislav Vízek. „Z domácích hráčů mě napadá třeba hradecký Pilař. Byl to neznámý kluk ze druhé ligy, po postupu do nejvyšší soutěže přitom dokázal, že umí. Nedávno řádil jako kometa v baru Baroš, ale pořád ho mám rád... Hlas ale dám Necidovi. Šel nahoru, i když vzhledem ke konkurenci v CSKA Moskva to má hrozně těžké. Když už se však dostane na hřiště, gól dá. A dá se říci, že pravidelně, navíc je důležitý i pro naši reprezentaci.“

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.