Hlavní obsah

VIDEO: Nejnenáviděnější fotbalista světa brutálním zákrokem sejmul protihráče

MELBOURNE

Každá fotbalová soutěž má svého drsného muže. V Austrálii je jím kapitán Melbourne Victory Kevin Muscat. V sobotním derby proti Melbourne Hearts hrozivě vypadajícím zákrokem poranil koleno Adrianu Zahrovi, za což dostal druhou červenou kartu ve dvou posledních zápasech.

Kevin Muscat z Melbourne se hádá s rozhodčím, který mu ukazuje červenou kartu

Článek

Nyní mu hrozí trest až na osm zápasů, což by mu předčasně ukončilo sezónu, která je podle všeho Muscatovou poslední. Kariéru by tak symbolicky zakončil již svým dvanáctým vyloučením.

Sedmatřicetiletý Muscat si v Austrálii a v Anglii vydobyl podobnou pověst jako například Sparťan Tomáš Řepka v české lize. Tedy tvrdého hráče, kterému se protihráči raději vyhýbají. Na rozdíl od Řepky si však Muscat neodpouští zákeřné zákroky, při nichž protivníkům hrozí mnohaměsíční zranění.

Během devítiletého působení na Britských ostrovech v dresech Crystal Palace, Wolverhamptonu, Glasgow Rangers a Millwallu předčasně ukončil kariéru Mattymu Holmesovi. Tvrdými zákroky zranil Craigha Bellamyho, Stana Lazaridise nebo Christopha Dugarryho a vyšlápl si mimo jiné i na českého útočníka Milana Baroše, kterého po vzájemném střetu v roce 2004 chytil pod krkem.

Zlámu ti  nohy

Záložník Aston Villy Ashley Young zase vzpomíná na svůj první profesionální zápas, ve kterém v 18 letech nastoupil právě proti Muscatovi. "Přišel ke mně a řekl mi, že jestli přes něj zkusím projít, tak mi zláme nohy," prozradil po letech Young. I proto někteří hráči považují Muscata za nejnenáviděnějšího fotbalistu světa.

Poslední kousek předvedl Muscat v melbournském derby proti Zahrovi, kterého v plném sprintu zastavil skokem pod nohy. Zahra si ze souboje odnesl poraněné koleno a do příští sezóny by měl být v pořádku.

Odporný zákrok

"Byl to odporný zákrok. Něco takového nemá na fotbalovém hřišti co dělat. Vždyť mohl nadějnému fotbalistovi ukončit kariéru," prohlásil trenér melbournských Hearts John van't Schip.

Muscat, který se v derby vrátil po předchozím vyloučení, vinu přiznal a je připraven přijmout jakýkoli trest. Za červenou kartu přijde minimálně o dva zápasy, kvůli tvrdosti zákroku a s přihlédnutím k jeho minulosti se však trest může vyšplhat až na osm duelů. O tom rozhodne disciplinární komise svazu v pátek. Do konce sezóny přitom zbývají čtyři zápasy.

"Přijímám plnou odpovědnost. Byl to zákrok, kterého hluboce lituji. Neměl jsem v úmyslu zranit protihráče. Šlo o špatné načasování, tedy spíše příšerné načasování. To mi naznačuje, že je možná na čase uvažovat o fotbalovém konci," prohlásil Muscat, který se byl Zahrovi osobně omluvit.

Reklama

Související témata: