Hlavní obsah

Mladí čeští fotbalisté vozí medaile, pak ale mizejí

PRAHA

Český mládežnický fotbal letos slavil velké úspěchy. Devatenáctka přivezla z mistrovství Evropy stříbro a odborníci ji chválili za předváděné výkony. Jednadvacítka získala bronz, ale neuspěla v boji o olympijský Londýn. Sedmnáctka se probojovala poprvé v historii na mistrovství světa, kde však skončila ve skupině.

Foto: Darren Staples, Reuters

Fotbaloví reprezentanti na ME do 21 let

Článek

Přesto lze mluvit o úspěchu, protože žádná jiná země neměla na vrcholných evropských akcích takové zastoupení jako Česko, i když... Španělé byli na kontinentálních šampionátech devatenáctiletých a jednadvacítek a oba vyhráli.

„Španělský fotbal je ale momentálně úplně jiný level, udává směr světového fotbalu od seniorů po mládež,“ říká kouč jednadvacítky Jakub Dovalil. „Můžeme se s nimi měřit, hrát v podstatě vyrovnanou partii, jako se to povedlo ve finále nám, ale těžko je přehrajeme. Úspěch byl však tentokrát blízko,“ podotýká trenér devatenáctky Jaroslav Hřebík.

Mladí čeští fotbalisté od rozdělení republiky přivezli medaile z jedenácti velkých turnajů, což je úspěch. Nejzářivější jsou zlato jednadvacítky z ME 2002, stříbro dvacítky z MS 2007 a letošní stříbro devatenáctky z mistrovství Evropy. Především první a třetí jmenovaný tým předváděly pohledný fotbal a tehdejší Brücknerova a Beránkova jednadvacítka se pak prosadila i do áčka, které patřilo v první dekádě nového století k evropské špičce.

Také letošní mládežnické celky předváděly výborný fotbal, na který se nezřídka dalo dívat, a protože byl útočný, zcela se vymkly z šedi současného českého fotbalu, včetně reprezentačního áčka. Jen jednadvacítce nevyšel finiš cyklu podle představ, i když byla bronzová. Co je ještě horší: v posledních letech talentovaní mladíci často mizejí v šedi průměru domácího fotbalu nebo leští v zahraničí lavičky náhradníků. To je jedna část problému.

Mladí reprezentanti očima trenéra A-týmu Michala Bílka:
"Prosadit se v seniorech není tak jednoduché. Záleží na hráčích, jak si zvyknou, jak pracují. Nové hráče je třeba do mužstva postupně zabudovávat. Oni potřebují čas, aby se prosadili v klubech, šanci těm nejlepším dávám."

Tou druhou, mnohem závažnější, jsou podle odborníků trenéři a domácí praxe v mládežnických soutěžích. Místo aby mladé učili technice, rozvíjeli jejich individuální schopnosti, svazují je honbou za co nejlepšími výsledky.

„Kolikrát v mládežnických kategoriích vyhráváme díky taktice. Tu se v zahraničí učí později. Jestliže v českých klubech jsou prvořadé výsledky, je to špatně,“ soudí kouč sedmnáctky Josef Csaplár o české realitě v dorostu a žácích.

Nastává záblesk změn. Renovovaný systém soutěží a novoty, včetně zavedení utkání na menších plochách s menším počtem hráčů, mají fotbalistům pomoci právě v práci s míčem. „Preferována by měla být technika, rychlost, dynamičnost. V seniorech pak zjišťujeme, že tohle našim hráčům chybí. Soupeř už je takticky na výši, takže nás přehrává,“ má jasno Csaplár.

Reklama