Hlavní obsah

Ze dvaatřiceti ligových fotbalistů musí dát trenér Beránek v Kazachstánu dohromady reprezentaci

PRAHA

Docela problém dát z pouhých dvaatřiceti fotbalistů, kteří v každém ligovém kole pobíhají v Kazachstánu po trávnících, dohromady reprezentační jedenáctku. Někdejší Brücknerův asistent u českého národního týmu, ale v minulosti třeba i kouč Slavie, Kladna, Brna či jedenadvacítky, Miroslav Beránek se s ním však vyrovnává docela zdárně. Dokonce natolik, že v Asii prodloužil smlouvu u kazachstánského národního týmu na další kvalifikační cyklus až do roku 2014.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Čech Miroslav Beránek jako trenér Kazachstánu v utkání v Německu.

Článek

Neměl a nemá to ani trochu jednoduché. V kvalifikaci o EURO 2012 dostal za úkol předstihnout ve skupině Ázerbajdžán, ale nepochodil. Ve skupině získal čtyři body a skončil poslední.

„Jasně, těch bodů jsme mohli mít víc. Třeba v Turecku jsme dostali gól v poslední minutě a zápas prohráli, s Rakouskem jsme doma remizovali, i když jsme měli na výhru, zářijová porážka v Ázerbajdžánu byla také zbytečná. Ale prestiž kazachstánské reprezentace každopádně narostla a respekt soupeřů jsme si získali, což trenéři našich soupeřů potvrzovali. Samozřejmě to těší, i když jsme teprve na začátku cesty, po níž jsem se vydal,“ glosoval při návratu do Prahy trenér Miroslav Beránek své jedenáctiměsíční působení u kazachstánské reprezentace.

Trenér Miroslav Beránek zvládl při návštěvě  Prahy i Silvestrovské derby v Edenu.foto: Právo/Petr Horník

Podmínky našel v Kazachstánu skvělé

V daleké Astaně to nemá vůbec jednoduché. „Kazachstán je bohatou zemí, kde jsou podmínky pro práci skutečně na vysoké úrovni, ale s řadou problémů se tam samo sebou potýkám. Na místní mentalitu už jsem přivykl, obrovský fotbalový potenciál jsem tam našel, ale čeká mě ještě pořádný kus práce,“ netají čtyřiapadesátiletý trenér mnohá úskalí, s nímž se musel a musí v desáté největší zemi světa potýkat.

„V klubech extraligy mají hráči velice slušné podmínky, takže nemají zapotřebí odcházet do ciziny, jako je tomu u nás. Však mám také v národním týmu jediného krajánka Heindricha Shmidtgala, jenž vyrůstal v Německu, kde zůstal a teď  hraje za druholigový Fürth.“

Patnáct set kilometrů není žádná vzdálesnost

Problémemy v Kazachstánu jsou pochopitelně nekvalitní hřiště, absence mládežnických soutěží, tím největším pak obrovské vzdálenosti. „Patnáct set kilometrů od města k městu je docela běžná distanc, takže se všude musí létat. Nedokážu vůbec odhadnout, kolik tisíc kilometrů jsem při leteckých přesunech absolvoval,“ přiznává Miroslav Beránek.

Dalším problémem je omezený počet hráčů, mezi nimiž může český trenér reprezentační tým vybírat. Ligu totiž hraje v Kazachstánu jen osm mužstev, přičemž každé z nich může do zápasu postavit až pět cizinců.

„A když se k tomu připočte brankář a mladý kluk do jedenadvaceti let, jehož start je v každém ligovém zápase povinný, zbývá po čtyřech hráčích na každé straně. To opravdu není moc, i když na druhou stranu je pravdou, že díky cizincům je fotbal v Kazachstánu rozvíjí a jde nahoru.“

Fitness trenér už je povinností

I Beránek se samo sebou snaží, aby se kvalita kazachstánského fotbalu zvyšovala a reprezentace z toho následně profitovala.

„Přivedl jsem k národnímu týmu od nás z Čech fitness trenéra, jenž mně pomáhá s přípravou hráčů. Osvědčilo se to, takže dnes už je pro každý ligový klub povinností, aby měl fitness kouče také. Společně se srbským trenérem jedenadvacítky a českým koučem Pavlem Trávníkem, jenž vede sedmnáctku, děláme prostě postupné kroky, které by se měly časem projevit,“ přibližuje trenér Beránek, co všechno se snaží do Kazachstánu importovat a jak se snaží fotbal v asijských končinách pozvednout.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Slavia - Ostrava 0 : 0 7. min Živě
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.