Hlavní obsah

Nevylučuji návrat do českého fotbalu, říká Plíšek po angažmá v Sarajevu

Fotbalový trenér Jiří Plíšek vedl až do loňského léta tři roky prvoligové Teplice. Pak zamířil na zahraniční působení do Bosny a Hercegoviny, ale na konci prosince se rozhodl k ukončení „štace“ v FK Sarajevo. Momentálně je bez angažmá, ale netají, že by se rád znovu věnoval trenérské práci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalový trenér Jiří Plíšek

Článek

Co vás přimělo k předčasnému návratu z ciziny?

Rodinné a osobní důvody. V tom vidím nynější prioritu ve svém životě, ale fotbal nechci úplně odsunout stranou.

Jak hodnotíte svoje působení v Bosně?

Uteklo to rychle, ale co se týče toho půl roku, budu na něj vzpomínat jen v nejlepším. Přišel jsem k týmu, v němž jsem neměl moc prostoru pro delší přípravu a na poznávání hráčů. Přesto jsme postoupili v předkole Evropské ligy přes švédské Örebro a velkým zážitkem byla pro celý klub konfrontace s pražskou Spartou. A pro některé moje svěřence byl zápas v Praze vůbec prvním vystoupením v zahraničí. Z toho možná pramenil až přehnaný respekt. V bosenské lize jsme obsadili po podzimu třetí místo.

Jak vedení vzalo fakt, že jste se rozhodl k odchodu?

Ke klubu jsem cítil velkou zodpovědnost a oznámil jsem svůj úmysl včas, aby Sarajevo mohlo hledat mého nástupce. Oficiálně se tam ještě pojedu po Novém roce rozloučit. Není to fráze, ale opravdu jsem měl s vedením korektní vztahy, které určitě neskončí ze dne na den.

V Bosně jste zažil i snahu tamní reprezentace o postup na mistrovství Evropy...

Všichni před baráží hýřili optimismem, jenže po losu převažovalo zklamání. Portugalsko s Ronaldem si nikdo nepřál. Poznal jsem z fotbalového prostředí, že odborníci i fanoušci považovali za nejschůdnějšího soupeře Českou republiku. Na českou reprezentaci by si prý věřili mnohem více než na Portugalce.

Jste dál v kontaktu s exteplickým útočníkem Edinem Džekem, jehož jste kdysi objevil pro český fotbal?

Samozřejmě. Po podzimní sezóně jsem u něj strávil dokonce několik dní v Manchesteru, odkud jsem se vrátil před Vánoci.

Sledoval jste i českou ligu?

Nejvíc asi můj bývalý klub Teplice, což je pochopitelné. Strávil jsem tam do léta tři roky a na to se nezapomíná. Jen pozitiva jsem zaznamenal o ofenzivní hře Liberce, Jablonce i Plzně, která se díky svým zápasům s Barcelonou a AC Milán dostala i do bosenských médií.

Byť řešíte zmíněné osobní záležitosti, dovede si představit návrat do českého fotbalu?

Jsem pro každou práci, která má smysl. Věřím, že až si dám dohromady rodinné věci, budu ve sportovní činnosti pokračovat. Ale nechci spekulovat, v jaké roli a kde. Na fotbal budu od ledna chodit jako divák a už mám v plánu navštívit některé zajímavé zápasy Tipsport Cupu.

Reklama

Související témata: