Hlavní obsah

Kouč Lavička bude hrát v neděli se Sydney o přežití

Sydney/Praha

Buď výhra, postup do play off a udržení naděje na zisk titulu, nebo předčasný konec sezóny a po třech letech také definitivní rozlučka s australským angažmá. Fotbalový kouč Vítězslav Lavička a jeho Sydney FC s velkým očekáváním vyhlížejí nedělní šlágr a velké derby s Newcastle Jets.

Foto: archiv Vítězslava Lavičky

Fotbalový trenér Vítězslav Lavička v Sydney

Článek

Soubor českého kouče musí bezpodmínečně zvítězit. Lavička věří v úspěch a prodloužení sezony. Přestože se na návrat do rodné země už těší, australskou štaci by si kvůli play off ještě rád o několik týdnů prodloužil.

Na nedělní velké derby s regionálním rivalem je také patřičně natěšený. Souboj o poslední postupové šesté místo přitahuje pozornost. "Bude to velký a férový zápas pro oba soupeře. Takový z těch, kterým se říká všechno, nebo nic. Podobné výzvy mám rád, i když si na velká slova příliš nepotrpím," řekl Lavička.

Remíza nic neřeší

Remíza pro Sydney ve vzájemném utkání s Newcastlem nic neřeší, kvůli horšímu skóre je tým postavený před povinnost zvítězit. Lavičkův výběr ale zase bude mít výhodu domácího prostředí. "Důležité je, že máme všechno ve svých rukách. Před zápasem je znát, že naši fanoušci tím hodně žijí, a pro australskou ligu to je dobrá reklama, protože nám i soupeři jde o všechno," podotkl Lavička.

Balit kufry ještě nezačal

Osmačtyřicetiletý trenér, který před šesti lety přivedl k českému titulu Liberec a předloni slavil primát i v Sydney, nepřemýšlí o nepovedeném nedělním scénáři. Lavička si z pověrčivosti ani ještě nezačal balit kufry na cestu domů, byť už je dlouho dané, že po skončení australské sezony se se Sydney rozloučí.

"Je sice fakt, že v Austrálii už stříhám metr, ale zabaleného nemám nic. Jen bych tím přivolával negativní energii. A to nechci," líčil s úsměvem Lavička.

"Všichni věříme, že to v neděli zvládneme a do play off postoupíme. Z týmu cítím velké odhodlání. Každý z našich hráčů by ten zápas chtěl hrát a je na mně a trenérském týmu, abychom vybrali ty nejlepší a nejodolnější," prohlásil. "S Newcastlem jsme letos v A-League hráli dvakrát. Tam jsme vyhráli 2:1, oni u nás 5:2. Takže si na nás asi budou věřit," přemítal Lavička.

Sydney po předloňském zisku titulu v minulé sezóně do play off neprošlo, i kvůli výrazné obměně kádru a odchodu klíčových opor. Letošní soutěžní ročník pro Lavičku a spol. může dopadnout lépe, ale rozhodne až neděle. Přitom během sezóny, kdy Sydney drželo i druhou příčku, si málokdo dokázal představit, že by mužstvo z východního pobřeží mezi elitní šestkou chybělo.

"Ale v období na přelomu kalendářního roku jsme ztratili několik zápasů a propadli se v tabulce dolů. Ukazuje to, jak je australská liga hodně vyrovnaná a pořadí se v ní rychle mění. V posledních týdnech jsme se však výsledkově i herně znovu zvedli a všichni věříme, že to potvrdíme nedělní výhrou," poznamenal Lavička.

Fanoušci mu prý přijdou vyjádřit podporu

Také je už ale smířený s myšlenkou, že v případě remízy či porážky jeho mise u protinožců definitivně skončí. Internetové stránky Sydney FC dlouho před klíčovým zápasem s Newcastlem upozorňovaly, že Lavička může v neděli tým vést naposledy. A ať mu prý fanoušci přijdou vyjádřit podporu. Lavička netají, že má s příznivci klubu velmi dobré vztahy; taková upoutávka na zápas jej proto potěšila, ale nepřekvapila.

"Ať zápas s Newcastlem dopadne jakkoliv, myslím, že po něm budu naměkko. Přece jen jsem tady strávil tři báječné roky, a jak se ten můj konec blíží, všechny ty prožitky se mi honí v hlavě víc a víc," uvedl Lavička. "Neděle prostě rozhodne. Já však věřím, že to moje rozlučka ještě nebude. Spíš si přeju, aby to byla pozvánka na play off," řekl.

Zatím netuší, kam se budou jeho kroky ubírat po návratu z Austrálie. Teď má plnou hlavu příprav na bitvu s Newcastlem. Jedno ale Lavička ví: nepůjde do pražské Slavie, jejíž nabídku v minulých dnech s díky odmítl. Někdejší hráč i trenér rivalské Sparty si prý angažmá v Edenu příliš nedokázal představit.

Nabídky od Slavie si váží, ale cítí se sparťanem

"Nabídky od Slavie jsem si upřímně vážil a z jednání jsem měl velmi dobrý dojem. Jelikož jsem však velkou část své hráčské i trenérské kariéry prožil na Letné, cítím se být sparťanem. Funkcionářům Slavie chci však ještě jednou poděkovat za atraktivní nabídku i pochopení," řekl Lavička.

Případná jednání s dalšími kluby prý povede až po návratu. "Teď to není na pořadu dne. Svoji trenérskou budoucnost chci řešit, až budu zpátky doma," dodal Lavička.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články