Hlavní obsah

Slávistické ovace pro zpívajícího barda s hůlkou i gólmana čaroděje bez hůlky

Praha

Hned několikrát povstali a nadšeně aplaudovali, dvakrát třikrát ovšem zahrnuli své hrdiny takovými ovacemi, že se Národní divadlo až celé otřásalo. To když třiadevadesátiletý bard Stanislav Procházka spustil slávistickou hymnu, kterou před čtyřiceti lety sám složil, aby pak s hůlkou v ruce a červenobílým dresem nataženým přes košili ze sebe sypal historky, jak se rodila jeho láska ke Slavii i o tom , jak se žije zpěvákovi po devadesátce... Anebo když sice bez dresu i čarodějnické hůlky, zato však s nehraným dojetím čaroděj Martin Vaniak na divadelních prknech žasnul, jakou modlou se pro národ sešívaných příznivců po čtyřech sezónách v jejich bráně stal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vladimír Šmicer (vlevo) a francouzský fotbalista Christian Karembeu v Národním divadle na oslavách 120 let od založení Slavie Praha.

Článek
Fotogalerie

Celé generace při galavečeru pořádaném fotbalovou Slavií ke sto dvacátému výročí založení na pódiu Národního divadla defilovaly. Potomci největších postav klubové historie Bicana, Pláničky a Kopeckého, slavní chilané Jozef Kadraba s Janem Lálou, kteří pod vedením další ze slávistických ikon Rudolfa Vytlačila přivezli před půl stoletím ze světového šampionátu památné stříbro, stejně jako ti mladší, kteří sešívanou historii rovněž psali.

Cipro: Sešla se výjimečná generace

Knoflíček s Petrželou, kteří se v éře čechoamerického mecenáše Borise Korbela marně snažili oprášit slavnou slávistickou minulost a navázat na desítky titulů, které jejich klub před válkou a pak hned po ní získal, ale třeba i trenéři Cipro s Pešicem, jimž se to v šestadevadesátém povedlo.

„My do toho šli s tím, že titul získáme. Hned při prvních slovech to z nás obou vypadlo," vzpomínal současný Bílkův asistent u reprezentace Josef Pešice.

„To proto, že se nám v mančaftu sešla skutečně výjimečná hráčská generace," doplňoval ho František Cipro.

Pavel Kuka s Radkem Bejblem a Vladimírem Šmicrem onu generaci na prknech Národního divadla představovali, takže si pochopitelně vysloužili aplaus. Aby ne, když v šestadevadesátém se ti věčně druzí dočkali primátu, na který čekali půl století.

Vlček se bánil: Já se legendám jen přiblížil

Na další si také počkali, ale protože přišly hned dva po sobě, a navíc je umocnila i účast ve vysněné Lize mistrů, vstoupili dva protagonisté této éry Martin Vaniak a Stanislav Vlček mezi slávistické legendy.

„Pro mě jsou legendami Bican, Plánička, Veselý. Já toho v porovnání s nimi prožil ve Slavii příliš málo a stejně málo jsem jí dal. Snad jen díky zápasům s Ajaxem, po nichž jsme se dostali do Ligy mistrů, jsem se k nim přiblížil," bránil se autor tehdejších postupových gólů Stanislav Vlček.

Gólman Martin Vaniak, jenž Slavii v roce 2007 postup do Champions League vychytal a mnohdy až neskutečnými zákroky v konfrontaci s Ajaxem si vysloužil u fotbalových fanoušků přezdívku Čaroděj, byl dojatý stejně.  Z toho, že mohl na jeviště Národního divadla vystoupit, z ovací, jež mu pomalu tisícovka slávistických příznivců i hostů připravila.

Vaniakovi se osud odměnil

„Hned tak někomu ze sportovců se nepoštěstí, aby mohl vystoupit na prkna, jež znamenají svět. A v Národním divadle k tomu. Jsem strašně rád, že jsem na nich mohl stát, ale stejně šťastný bych byl, kdyby na ně vystoupil kdokoli z nás, co jsme získali pro Slavii dva tituly a splnili si v jejích barvách sen o Lize mistrů," doznával Vaniak.

„Bylo pro mě ctí, že jsem byl vybrán mezi klubové legendy. Vždyť já prožil kariéru plnou vzestupů a pádů, abych se těch nejlepších a nejkrásnějších let dožil až na samý závěr ve Slavii.  Proto jsem fotbal hrál, proto mě osud, ve který tolik věřím, nakonec odměnil. I tím, že jsem mohl s celou Slavií v Národním divadle slavit její sto dvacáté výročí."

S nejstarším českým klubem pochopitelně slavili i sezvaní hosté z tuzemska i různých koutů Evropy. Třeba zástupci anglického Oxfordu, s nimiž sehráli slávisté 28. března 1899 první zápas coby vyslancem ostrovního fotbalu, třeba klubu Civil Service Londýn, se kterým se zase utkávali z Angličanů nejčastěji.

Na jevišti se však objevil i vyslanec evropského fotbalu Francouz Christian Karembeu, představitelé Sparty, stejně jako třeba šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Aby ne, když nejstarší český klub slavil kulaté jubilem.

Reklama

Související témata: