Hlavní obsah

UEFA navrhuje pro fotbalisty za rasismus stop na deset zápasů

Manchester

UEFA navrhuje stop minimálně na deset zápasů pro fotbalisty, kteří se rasisticky proviní. Pokud budou rasistické urážky vykřikovat fanoušci, klub při prvním incidentu bude muset mít uzavřenou část stadiónu a po opakovaném případu celý.

Foto: Sport.cz

Rio Ferdinand (vpravo) pálí v duelu Premier League proti Evertonu, střelu se snaží zblokovat Tony Hibbert

Článek

S plány, jak zpřísnit sankce, seznámil ve středu v Manchesteru na konferenci SoccerEx generální sekretář Evropské fotbalové unie (UEFA) Gianni Infantino. Neřekl, kdy by mohly vstoupit v platnost, ale je pravděpodobné, že ještě před startem nové sezóny.

UEFA v poslední době opakovaně vyzývá hráče a trenéry, aby se do boje proti rasismu více zapojovali. A na rozhodčí apelovala, že kdyby se tento nešvar objevil na trávníku či v hledišti, měli by zápas ukončit. Žádný oficiální duel pod hlavičkou UEFA zatím kvůli rasismu ukončen nebyl.

"Musíme mít sankce, které budou mít odrazující účinek. Proto navrhujeme, aby hráč nebo funkcionář v případě uznání viny z rasistických činů dostal distanc nejméně na deset utkání," řekl Infantino. Klub by za své fanoušky pykal nejprve částečným uzavřením stadiónu a pak i celým včetně pokuty 50.000 eur (asi 1,3 miliónu korun).

Debata o rasismu zesílila po vyhecovaném utkání v říjnu mezi Srbskem a Anglií v kvalifikaci na ME hráčů do 21 let a také po trestech pro Maďarsko a Bulharsko v kvalifikaci o MS. Z slavných hráčů v nedávné minulosti pykali za rasismus kapitán Chelsea John Terry či Luis Suárez z Liverpoolu.

Na protest proti chování fanoušků pak odešel ze hřiště v lednu v přípravném duelu záložník AC Milán Kevin-Prince Boateng, jehož zbytek týmu následoval. Právě Boateng se pak stal tváří FIFA v boji proti rasismu.

Reklama

Související témata: