Hlavní obsah

Připsal si rekord. Ale vyřazení mi rve srdce, posteskl si hrdina z americké brány

Praha

Jako zeď, která odolá každému nájezdu a pokusu o prolomení, působil brankář amerického týmu Tim Howard v osmifinálové bitvě fotbalového mistrovství světa proti Belgii. Pětatřicetiletý borec mezi tyčemi dlouhé minuty čaroval a přiváděl střelce soupeře k zoufalství. Kapituloval až v prodloužení. Nebýt jeho skvostného výkonu, těžko by tým trenéra Klinsmanna byl tak dlouho ve hře o čtvrtfinále.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Brankář Tim Howard sbírá míč těsně před kopačkou německého útočníka Thomase Müllera.

Článek

„Byl neuvěřitelný," klaněl se gólmanovi protivníka belgický trenér Marc Wilmots. „K našemu snažení o čtvrtfinále řeknu jen dvě slova, která vystihují vše: Tim Howard," usmál se Vincent Kompany, kapitán Belgičanů, když už měl postup v kapse. „Byl to náš souboj s brankářem Howardem. Myslím, že chytal životní zápas," přitakal Eden Hazard, záložník vítězů.

Strážce americké svatyně byl i přes prohru vyhlášen nejlepším mužem zápasu. Však se také postaral o rekord v historii mistrovství světa, když podle oficiálních statistik FIFA měl šestnáct zásahů, což se žádnému brankáři nepodařilo od roku 1966, kdy jsou záznamy evidovány.

„Dělal jsem jen svoji práci. Nehraju individuální sport," říkal pro fifa.com skromně Howard zklamaný z vyřazení. „Rve mi srdce, že šampionát opouštíme," posteskl si. „Myslím, že jsme odevzdali maximum. Nemohli jsme hrát lépe, ale byli jsme poraženi skvělým týmem. Musím smeknout před výkonem Belgie. Hrála fantasticky. Vytvořila si mnoho příležitostí a potvrdila, že je elitním týmem," přemítal Howard o utkání, v němž už v  první minutě zlikvidoval stoprocentní šanci Origiho. V dalším průběhu pak předvedl podobných hvězdných kousků ještě několik.

Nakonec klíčové okamžiky zařídil Howardův spoluhráč z Evertonu. „Celý zápas rozhodl jediný muž. Romelu Lukaku. Naběhl na hřiště, přihrál na gól, jeden vstřelil. Prostě změnil pravidla hry," posteskl si Howard, když opouštěl šampionát.

„Byl fenomenální, vynikající, úžasný. Jsem na něj hrdý," klaněl se svému svěřenci trenér amerického výběru Jürgen Klinsmann. „Držel nás ve hře. Zasluhuje veškerý potlesk. Jen díky němu jsme měli šanci snít o čtvrtfinále," přiznával Klinsmann.

Klinsmann: Hořkost i nadšení

Ač jeho tým na postup nedosáhl, hodnotil vystoupení v Brazílii pozitivně. „V první chvíli člověk cítí hořkost. Ale když si promítnu naše vystoupení na šampionátu, jsem nadšený.  Fanoušci reagovali skvěle na náš úspěch. Nepochybuji, že fotbal v USA poroste po našem vystoupení na mistrovství světa ještě více a rychleji," tvrdil Klinsmann.

„Náš tým se rozhodně vrátí za čtyři roky lepší a silnější. Prošli jsme ze skupiny smrti, kde jsme měli Ghanu, Německo a Portugalsko. Nakonec nás srazil tým s velkými hráči. Můžeme na sebe být hrdí. Dokázali jsme obstát v konfrontaci s nejlepšími hráči světa," přitakával i brankář Howard.

Reklama

Související témata: