Hlavní obsah

Stařec Blatter je prý fit, i Pelta měl jasno, že Švýcar bude šéfem. Dá teď hlas princovi?

Curych/Praha

Než přišel obří korupční skandál, bylo patrné, že Sepp Blatter je jasným favoritem voleb prezidenta FIFA. Aktivity evropských protivníků, kteří odstoupili z kandidatury, i jordánského prince Alího bin Husajna, se jevily jako marné snažení. Před dnešním rozhodnutím o obsazení postu šéfa světového fotbalu je zdá se vše otevřené. Čeká se, kdo bude v Curychu zvolen a také na to, jak ostré budou reakce těch, jimž se výsledek voleb nebude líbit.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Mezinárodní kongres FIFA v Curychu. Sál, kde se jedná

Článek

Koho bude volit Miroslav Pelta? Zřetelné vyjádření od předsedy FAČR nepřišlo. I Pelta ale patřil mezi, kteří měli dlouho jasno o tom, že Blatter suverénně vyhraje. "Z mého pohledu o znovuzvolení pana Blattera není pochyb. Evropa má jen 54 hlasů, a i když bude mít vlastního kandidáta, tak nebude mít potřebnou sílu. Vidím, že ostatní kontinenty má pan Blatter," řekl Pelta při jednom z letošních setkání s novináři.

Má potvrzeno, že je zdráv

Blatter úspěšně čelil všem kritikám, že FIFA pod jeho vedením v předešlých čtyřech volebních údobích, byla organizací plnou korupce a lumpáren. Ještě jedna věc hrála proti němu - věk. I v devětasedmdesáti ovšem stařec Blatter působí relativně svěže. Šéflékař FIFA dokonce v průběhu kongresu oznámil, že Švýcar prošel zdravotní prohlídkou, která potvrdila, že je pro výkon funkce zdravý jako rybička.

Jak tedy budou vypadat dnešní tajné volby? Zlepšené postavení českých zástupců v komisích a vůbec na scéně FIFA mohlo naznačovat, že českým koněm je Blatter.

Českou delegaci tvoří i generální sekretář Rudolf Řepka a místopředseda FAČR Dušan Svoboda. Před odletem do Curychu dávali najevo, že ještě nejsou rozhodnuti, komu poskytnou hlas, s tím, že dají na názor UEFA. Přiklonit by se tak měli k Husajnovi.

Rozhodovat mezi těmito dvěma budou zástupci 209 asociací. Pro zvolení musí jeden z nich v prvním kole získat na svoji stranu dvě třetiny hlasujících (139). Ve druhém kole stačí nadpoloviční většina, tedy 105 hlasů. Volit se bude tajně.

Slováci vše řekli jasně

Evropa má 53 hlasů, z nichž minimálně 45 přislíbil šéf UEFA Michel Platini dát Husajnovi. Jasně se vyjádřili kupříkladu Slováci. Jejich hlas dostane princ. „Nikdo nás nenutil, není to diktát. Volba bude tajná, takže každý se bude moci rozhodnout. Ale my budeme volit v tom duchu, jak jsme se shodli," řekl po jednání zástupců UEFA Ján Kováčik, prezident slovenského svazu.

Ale co další části světa, z nichž jsou i muži zatčení tento týden? Severní a střední Amerika má 35 hlasů, přičemž většina by před aférou zřejmě hlasovala pro Blattera. USA a Kanada ovšem vyjádřily podporu Husajnovi. Afrika s 54 hlasy se i po středečním skandálu postavila za Blattera stejně jako Asie se 46 hlasy. Ta však není jednotná a Austrálie hodlá upřednostnit Husajna. Blatter by měl získat i většinu z deseti hlasů Jižní Ameriky. Volit současného prezidenta před skandálem chtěly také státy Oceánie, Nový Zéland už se ale přiklonil k Husajnovi.

Výsledek je těžko odhadnutelný. Kdo bude lépe „umět" tuhle vanou hromadu, řečeno mluvou českého fotbalového zákulisí, je extrémně nejasné. A ještě nejasnější je, co bude potom.

Kdo by se měl stát prezidentem FIFA?
Sepp Blatter
9,5 %
Alí bin Husajn
90,5 %
Celkem hlasovalo 5994 čtenářů.

Reklama

Související témata: