Hlavní obsah

Koubek ví, jak jsou plzeňští hráči náchylní k oslavám, přesto je po Superpoháru na hotel nezavřel

Plzeň

Podruhé během dvou měsíců létaly vzduchem zlaté konfety, zněla píseň oslavující šampióny a fotbalisté Plzně zdvíhali po výhře nad Libercem nad hlavu pohár. Tentokrát vlastně Superpohár. A hlavně - zdvíhali ho jako mistři. Prostě - další důvod slavit. „Máme tady sice hráče náchylné k oslavám, ale tentokrát je zavírat na hotel nebudu. Věřím, že jsou rozumní a uvědomují si, co nás čeká,“ doufal kouč Viktorie Miroslav Koubek, že jeho svěřenci skončí se slavením v kabině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují vítězství v Superpoháru nad Libercem.

Článek

Hráči ho o tom ostatně ujišťovali. „Zůstane u jednoho piva," tvrdila letní akvizice Plzně Jan Kopic, který se jako jediný z nových posil dokázal vklínit do mistrovské sestavy.

Přál by si spoustu podobných chvil

„Jen škoda, že jsem k tomu nepřidal i gól. Ale alespoň Kolářovi jsem na něj přihrál," trochu litoval, že soutěžní premiéru v plzeňských barvách neokořenil i brankovou trefou.

„Hlavně že jsme vyhráli a trofej získali. Teď jen abych tady podobných chvil zažíval co nejvíc," pochvaloval si vítězné představení.

I trenér Miroslav Koubek si lebedil. Trofej zůstala v Plzni, miliónová prémie rovněž, s výkonem mužstva byl spokojený.

„Bylo pro nás důležité dostat se do dobré psychické pohody a navrch ještě dobře zahrát, což obojí vyšlo. Vyhráli jsme sice jen 2:1, ale měli jsme šance na pět šest branek, takže mě mrzí jen to, že jsme k vítězství nedošli jistěji," glosoval partii, kterou si jeho tým po půli opravdu zbytečně zkomplikoval.

Švejdík: Měli jsme strach a respekt

„To ale i proto, že my se naopak zlepšili. Pravdou je, že jsme přežili plzeňské šance se štěstím, neboť do přestávky jsme nehráli dobře. Ztráceli jsme spoustu míčů, neubránili vzdušný prostor, každá domácí standardka hrozila nebezpečím," připomínal nový liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

„Po druhém inkasovaném gólu mi bleskly hlavou obavy, abychom nedostali nějaký nášup. Na spoluhráčích byl vidět respekt a strach, který z Plzně měli," potvrzoval Ondřej Švejdík, že téměř všichni v jeho novém týmu měli hlavy dole.

„Ale ukázalo se, že když už o nic nejde, začne Liberec hrát. Z mužstva strach spadl, začali jsme běhat, nabízet se, věřit si."

Na vyrovnání to však nestačilo. Na zisk Superpoháru, který Švejdík v loňské sezóně vybojoval se Spartou a jenž chtěl získat i s Libercem, samozřejmě také ne.

„Přestavba potrvá přece jen nějakou dobu, i když mužstvo potenciál má." přiznával trenér Trpišovský, že Plzeň vyhrála zaslouženě.

Mistr teprve roztlačuje káru

„Jen ta produktivita mě mrzí. Ale na tu si stěžovali už moji plzeňští předchůdci," povzdechl si jeho kolega Miroslav Koubek při reminiscencích na spálené šance Holendy, Koláře či třeba Petržely.

Jinak ovšem své svěřence chválil. „A to přesto, že káru teprve roztlačujeme," připomínal, že po letní přípravě se herní návyky a automatismy teprve obnovují.

„Potřebujeme, aby se balík dvanácti třinácti hráčů rozehrál, k čemuž Superpohár dobře posloužil. Máme zkušené fotbalisty, kteří vyhráli ligu, a do tohoto stabilního kmene budu postupně dosazovat nové posily. Musí si ovšem své místo nejprve vybojovat," vysvětloval Koubek, proč do základní sestavy zařadil z letních akvizic jen Kopice.

Reklama