Hlavní obsah

Odstupující šéf FIFA Blatter se vzdal členství v MOV

Kuala Lumpur

Končící předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se vzdal také svého členství v Mezinárodním olympijském výboru (MOV), které mělo být v pondělí na zasedání v Kuala Lumpuru prodlouženo o dalších osm let. Švýcarský funkcionář to písemně oznámil předsedovi MOV Thomasi Bachovi s tím, že v únoru po zvolení nového šéfa FIFA by musel MOV tak jako tak opustit.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Odstupující šéf FIFA Sepp Blatter se vzdal členství v MOV.

Článek

Devětasedmdesátiletý Blatter, jenž stojí v čele FIFA od roku 1998, byl členem MOV ex officio coby šéf světového fotbalu od roku 1999. Po vypuknutí korupčního skandálu ve vedení FIFA dal ale krátce po svém květnovém znovuzvolení funkci k dispozici a jeho nástupce bude vybrán 26. února.

"Pan Blatter mě v dopise z 23. července informoval, že by považoval za nevhodné usilovat o další osmiletý mandát vzhledem k tomu, že za sedm měsíců skončí jeho působení ve FIFA, jakmile bude zvolen nový předseda," uvedl Bach.

Členství v MOV by Blatterovi, jenž 10. března oslaví 80. narozeniny, ale i tak zaniklo na konci příštího kalendářního roku kvůli věkovému omezení.

Reklama