Hlavní obsah

Strach z teroristů překazil fotbalové lahůdky. V Německu i Belgii odvolali zápasy

Hannover

Přípravný fotbalový zápas Německo - Nizozemsko v Hannoveru byl hodinu a půl před výkopem kvůli hrozbě výbuchu zrušen. Oznámila to německá policie, jež vyzvala diváky, aby urychleně opustili stadión. Již ráno byl odvolán na doporučení belgické vlády zápas v Bruselu mezi domácími fotbalisty a Španělskem. Oba duely se měly hrát od 20:45.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policie prohlíží stadión v Hannoveru. Zápas Německa s Nizozemskem byl nakonec zrušen.

Článek

Zápasy byly zrušeny čtyři dny po teroristických útocích v Paříži, jež si vyžádaly 129 lidských životů. Důsledky atentátů pocítil i německý tým, jenž hrál v pátek přípravný duel na Stade de France a musel z bezpečnostních důvodů zůstat celou noc v šatně. I proto se původně uvažovalo, že se zápas v Hannoveru neuskuteční, v neděli však německý svaz potvrdil, že se hrát bude.

Prezident policie v Hannoveru Volker Kluwe agentuře DPA řekl, že pokyn ke zrušení byl vydán kvůli hrozbě výbuchu. "Měli jsme konkrétní informace, že někdo chce na stadiónu odpálit trhavinu." Zápas měli přímo na tribuně sledovat kancléřka Angela Merkelová a další členové německé a také nizozemské vlády.

Kufr bez majitele

Policie hodinu a půl před výkopem vyzvala diváky, aby urychleně, ale bez paniky opustili stadión. V té době však na stadionu ještě mnoho fanoušků nebylo.

Zhruba hodinu předtím se o planý poplach postaralo nalezení podezřelého předmětu před stadiónem, podle médií se jednalo o kufr bez majitele. Oblast kolem stadiónu byla krátkodobě uzavřena.

"Bezpečnost má vždy přednost. Jsou tu jisté obavy, které existují vždycky. Věřím policii, že rozhodla správně. Když nastanou důvody k obavám, pak musejí následovat takové kroky," řekl starosta Hannoveru Stefan Schostok.

Španělé jsou zklamaní

Už ráno zrušil Belgický fotbalový svaz zápas domácího vedoucího týmu žebříčku FIFA s mistry Evropy Španěly. Pořadatelé očekávali návštěvu 50 000 diváků.

Belgie po pátečních teroristických útocích v Paříži zpřísnila bezpečnostní opatření. Za útoky v Paříži údajně stojí Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který je nyní na útěku, zřejmě v Sýrii. Belgická policie v pondělí zasahovala v bruselské čtvrti Molenbeek.

"Vláda nás (v pondělí) večer oslovila s doporučením, aby se zápas se Španělskem v kontextu zvýšené hrozby teroristického útoku nehrál. Po konzultacích s dalšími organizacemi a se španělským týmem se federace rozhodla utkání zrušit," uvedl v prohlášení fotbalový svaz. "Chápeme zklamání fanoušků, ale za těchto okolností si nemůžeme dovolit žádné riziko," dodali belgičtí funkcionáři.

Podle trenéra španělské reprezentace Vicenteho del Bosqueho hosté v Belgii strach necítili. "Trénovali jsme (v Bruselu) stejně jako před jakýmkoli jiným zápasem. Chtěli bychom hrát, hráči jsou zklamaní, ale chápu, že pokud panují obavy a nelze zaručit bezpečnost, musíte utkání zrušit," řekl Del Bosque před návratem do Madridu.

Reklama

Související témata: