Hlavní obsah

Švýcarské úřady zkoumají 133 podezřelých transakcí FIFA

Curych

Švýcarské úřady zkoumají 133 zpráv o podezřelých transakcích souvisejících s korupční aférou mezinárodní fotbalové federace FIFA a přidělením světových šampionátů v letech 2018 a 2022 Rusku a Kataru. Švýcarská generální prokuratura to řekla agentuře Reuters s tím, že organizátoři obou MS popírají jakákoli korupční provinění.

Foto: Patrick B. Kraemer, ČTK/AP

Předseda evropského fotbalu Michel Platini a prezident FIFA Sepp Blatter.

Článek

Prokuraturu na podezřelé transakce údajně upozornil úřad, který se zabývá vyšetřováním praní špinavých peněz. Konkrétní jména majitelů účtů, bank ani výše zmrazených peněz při vyšetřování zveřejněny nebyly.

V souběžně vedeném vyšetřování už americké federální úřady obvinily 27 lidí, většinou vysokých funkcionářů FIFA. Ti jsou spojováni s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 miliónů dolarů (3,6 miliardy korun).

Kvůli rozsáhlému skandálu dal předseda FIFA Sepp Blatter pár dnů po svém květnovém znovuzvolení svou funkci k dispozici. Později byl Blatter kvůli podezřelé platbě z roku 2011 stejně jako šéf UEFA Michel Platini etickou komisí suspendován na 90 dnů, oběma hrozí doživotní zákaz práce ve fotbale

Reklama