Hlavní obsah

Sparta - Ústí n. L. 7:1Zahustel začal ve Spartě jako nový Kadeřábek, obranu už řídí Mazuch. Plzeň i podruhé vyhrála

Praha
Aktualizováno

Start zimní přípravy si fotbalisté pražské Sparty zpestřili prvním zápasem. Na Strahově porazili druholigové Ústí nad Labem hladce 7:1, dvakrát se trefili Lafata a Breznaník. Rudý dres poprvé oblékly dvě nové tváře - stoper Ondřej Mazuch hned začal důrazně dirigovat obranu. Jako pravý obránce se pak představil Ondřej Zahustel, v němž kouč Ščasný vidí nového Kadeřábka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha slaví gól v přípravném duelu s Ústím nad Labem. Zleva Bořek Dočkal, Ondřej Zahustel a Kehinde Fatai.

Článek
Fotogalerie

Josef Šural z Liberce bude jako třetí zimní posila představen až během odpoledne na Letné, zatím své nové spoluhráče sledoval na Strahově jen v civilu. Pozornost tak byla upřena hlavně na dva Ondřeje - v prvním poločase navlékl kapitánskou pásku stoper Mazuch, o přestávce ji pak předal Zahustelovi, který se možná trochu překvapivě představil jako pravý bek.

„Za prvních deset minut desetkrát zaútočil po křídle a snažil se zakončovat. Jeví se jako moderní krajní obránce, strašně mi připomíná Pavla Kadeřábka. Až těžší zápasy napoví, jak také brání," charakterizuje trenér Zdeněk Ščasný posilu, jež v Mladé Boleslavi hrála v záloze.

„Po prvních trénincích jsem čekal, že ve Spartě nejspíš začnu jako pravý obránce. Je to podobný post jako pravý záložník, jen budu muset víc pilovat lajnu také směrem dozadu," usmívá se Ondřej Zahustel.

Stoper má dirigování vrozené

Nejvíc byl na větrné hůrce slyšet stoper Mazuch, který spočítal, že po deseti měsících a třech dnech si zahrál poprvé od operace kolena. Řízení obrany by měl mít na Letné v popisu práce.

„Mám to vrozené, dirigovat mi nedělá problém," usmívá se Ondřej Mazuch. „Ani jsem nečekal, že na poprvé zvládnu celých 45 minut. Jsem rád, že koleno drží. Věřím, že během měsíce do startu jara fyzické manko doženu."

Trenérovi se v přípravě jeví velmi dobře. „Dokud měl síly, hrál velmi dobře a založil dvě gólové akce. Uvidíme, jestli zvládne i zápas s Dortmundem," kvituje Ščasný.

Sparta se s Borussií utká v úterý 19. ledna v Essenu a novinkou je, že zápas se začátkem v 19.05 odvysílá přímým přenosem ČT sport.

Plzeň v přípravě i podruhé vyhrála

Úřadující mistr a lídr nejvyšší soutěže z Plzně vyhrál i druhé utkání zimní přípravy, doma porazil třetiligové Domažlice 4:1. Viktoria už v sobotu v rámci projektu "Kopeme za fotbal" deklasovala účastníka jihlavského okresního přeboru Puklice 10:3.

Na umělé trávě v Luční ulici po bezbrankovém poločase otevřel skóre v 53. minutě slovenský útočník Ďuriš a v 66. minutě zvýšil obránce Hejda. Za Domažlice, které jsou plzeňskou farmou, vzápětí snížil Mužík, ale závěrečné desetiminutovce pojistili výhru favorita druhým zásahem Ďuriš a Krmenčík.

Svěřenci Karla Krejčího v sobotu odlétají na první soustředění do Turecka.

Přípravné fotbalové zápasy:
Sparta Praha - FK Ústí nad Labem 7:1 (3:1)
Branky: 7. a 23. Lafata, 51. a 61. Breznaník, 1. L. Krejčí, 53. Matějovský, 81. Juliš - 25. Šnirc.
Sestava Sparty - I. poločas: Bičík - Mareček, Brabec, Mazuch, Hybš - Konaté, Jiráček, Vácha, L. Krejčí - Pulkrab, Lafata.
II. poločas: Štěch - Zahustel, Holek, Costa, Frýdek - Fatai, Matějovský, Jánoš, Dočkal, Breznaník - Juliš. Trenér: Ščasný.
FK Jablonec - Graffin Vlašim 4:2 (4:1)
Branky: 21. z pen. a 23. Wágner, 15. Tecl, 35. Breda - 5. Matějka, 74. Martin Hašek II.
Sestava Jablonce I. poločas: Valeš - Kubista, M. Kysela, Lischka - Masopust, Hübschmann, Pospíšil, Trávník, Breda - Tecl, Wágner.
II. poločas: Valeš - Rys, Pernica, Beneš, Matěj Hanousek - Rossi, Greguš - Karavajev, Mihálik, Mingazov - Martin Doležal I. Trenér: Frťala.
Viktoria Plzeň - Jiskra Domažlice 4:1 (0:0)
Branky: 53. a 80. Ďuriš, 66. Hejda, 84. Krmenčík - 68. Mužík.
Sestava Plzně - I. poločas: Pavlík - Rajtoral, Hubník, Baránek, Končal - T. Kučera, Suchan - Štípek, D. Kolář, Kovařík - Holenda.
II. poločas: Šiman - Matějů, Hubník (65. Baránek), Hejda, Kovařík (65. Končal) - Hořava, Boček - Petržela, Ďuriš, Kopic - Krmenčík. Trenér: K. Krejčí.

Reklama