Hlavní obsah

FAČR se bude brutálně bránit, prohlásil Berbr. Nevyloučil, že by mohl kandidovat na šéfa svazu

Aktualizováno

Vedení fotbalové asociace ČR zasedlo zhruba na hodinu ve strahovském sídle. Očekávané výstupy z mimořádné schůze Výkonného výboru přednesl novinářům Roman Berbr, jeden ze dvou místopředsedů, který společně se Zdeňkem Zlámalem zastupuje vazebně stíhaného předsedu Miroslava Peltu. Sdělil, že se valná hromada bude konat v řádném termínu, a že se FAČR bude bránit v případu možného zneužití dotací. Nevyloučil ani kandidaturu na šéfa svazu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva II. místopředseda za Čechy Roman Berbr a I. místopředseda za Moravu Zdeněk Zlámal na tiskové konferenci po mimořádném zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.

Článek
Fotogalerie

Seznámili jste se už se zněním žaloby na FAČR?

V současné době nenahlížíme do spisu, tudíž nemáme přesné informace, které k tomu vedou. Obvinění jsme museli dostat, protože nás zastupoval předseda Miroslav Pelta, to vychází z nového právního zákona. Fotbalová asociace si není vědoma, že by něco provedla. Uděláme brutální obhajobu. Najali jsme tři právní kanceláře. Po nahlédnuté do spisu začneme tvrdě pracovat. V tomto momentu to bereme jako jednostranný názor represivní složky a máme opačný názor. Začneme se bránit.

Avizovali jste, že valná hromada proběhne v původním termínu, tedy 2. června. S tím, že se rozhodne na místě, zda bude volební. Plánuje Výkonný výbor do zvolení nového šéfa vládnout, nebo je ve hře dočasná úřednická fotbalová vláda, kterou navrhuje Slavia?

Liga se před rokem rozhodla, že půjde samostatnou cestou. Dnes jsou samostatní. To znamená, že je to jiná firma, než jsme my. Návrhy o úřednické vládě jsou zcela mimozemské. My budeme dodržovat stanovy, které máme. To znamená, že budeme volit, budou-li kandidáti. V případě, že nebude zvolen předseda, nebude volen Výkonný výbor. Ale budou volby v dalších komisích. Valná hromada, myslím, proběhne v pořádku.

Byl byste pro podporu Pelty, pokud by byl v době konání voleb ve vazbě?

Myslím, že tohle není zrovna tématem. Domnívám se, že budou jiní kandidáti, když bude ve vazbě.

Je pro vás reálné, aby se člověk, jenž čelí vazebnímu stíhání, ucházel o post předsedy?

V tomto momentu je to pro mě složité.

Budete vy sám kandidovat?

Situace je následující. Kandidátky na mě jako na předsedu leží na svazu. Otázkou je, zda je podepíšu. Hledáme i jiné variantu.

Uzávěrka přihlášek je 12. května. FAČR uvádí, že na asociaci oficiálně dorazila zatím pouze ta Miroslava Pelty. Sedí to?

Vím něco víc, ale nebudu nic dodávat. Zeptejte se až dvanáctého května.

CO JEŠTĚ NA STRAHOVĚ ZAZNĚLO:
O valné hromadě, zástupcích Pelty a obvinění FAČR a šéfa Pelty
„Výkonný výbor potvrdil, že se valná hromada bude konat v plánované, tedy 2. června. O tom, zda bude volební, se rozhodne na místě. V tuto chvíli asociaci zastupují oba místopředsedové, tedy Roman Berbr a Zdeněk Zlámal. Výkonný výbor jasně avizuje, že s veškerými finančními a dotačními prostředky nakládal transparentně. K obvinění Miroslava Pelty se výhradně vyjadřuje jeho advokát Bronislav Šerák.“
Michal Jurman, mluvčí FAČR
O prodloužení mandátu stávajícího Výkonného výboru do další valné hromady, pokud nyní nebude zvolen předseda
„Je to jedna z variant. Muselo by se to upravit ve stanovách, které by valná hromada musela přijmout. Myslíme si, že toto umožňují i současné znění stanov, ale vzhledem k tomu, že chceme mít naprostou právní jistotu, chceme valné hromadě předložit drobnou úpravu stanov.“
generální sekretář FAČR Rudolf Řepka
O ohrožení dotací
„Dostali jsme mandát s oběma místopředsedy, abychom jednali o zachování finančních zdrojů. Tak, aby byly dodrženy především příjmové složky. Pokud tomu tak nebude, přichází další scénář, kdy předložíme na Výkonném výboru jisté krácení, abychom stále zůstali ve vyrovnaném rozpočtu.“
generální sekretář FAČR Rudolf Řepka
O vlivu kauzy na sponzory
„Situace je stabilizovaná, smluvní partneři nám nevypovídají smlouvy. Nemáme negativní zprávy, že by od nás odešli.“
Zdeněk Zlámal, místopředseda FAČR

Reklama

Související témata: