Hlavní obsah

Superpohárem chceme završit triple a získat psychologickou výhodu, netají kouč Sparty Lavička

Praha

Paradoxní konfrontace. Vždyť fotbalisté Sparty trumfli svého plzeňského rivala jak v uplynulém ligovém ročníku, tak i v pohárovém finále, takže o Superpohár by měli hrát sami se sebou. „To už jsme si také vyzkoušeli. Na soustředění v Itálii nám vypadl plánovaný soupeř, takže si to rozdali červení s modrými. Pro mě hodně přínosné utkání,“ docela letenskému trenérovi Vítězslavu Lavičkovi lichotila glosa, že o nově zrozenou trofej by se měli utkat jeho hráči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička během tiskové konference před utkáním Superpoháru s Viktorií Plzeň.

Článek
Fotogalerie

Realita je samo sebou jiná, Spartě se v pátečním podvečeru postaví Plzeň. V posledních sezónách největší rival a nejtěžší soupeř, jakého na domácí scéně potkává.

Utkání o Superpohár mezi Spartou a Plzní se hraje v pátek v 17:45 na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

„Každý souboj s Plzní je prestižní, v čemž nebude utkání o Superpohár jiné. Chtějí ho pochopitelně obě mužstva. Naše motivace je velká, i když jsme si dobře vědomi protivníkových kvalit. Ale rádi bychom zkompletovali uplynulou úspěšnou sezónu ziskem další trofeje a završili tak triple," potvrdil sparťanský kouč, jak on i jeho svěřenci po vítězství touží.

Úspěšnější tým bude ve výhodě

Aby ne, když vzájemné střetnutí nesmiřitelných rivalů může před vstupem do nové sezóny naznačit rozložení sil.

„A dát psychologickou výhodu úspěšnějšímu týmu, čehož jsme si také vědomi," přiznal Lavička, že o to důležitější pro Spartu páteční výsledek bude.

V jaké sestavě jeho tým k duelu o Superpohár vyrukuje, však prozradit za nic na světě nechtěl. A zda by snad po italské zkušenosti vsadil na červené či modré, tomu se také vyhnul. „Budeme hrát ve žlutých dresech," připomněl s úsměvem novou kolekci dresů, kterou letenský klub dva dny před utkáním slavnostně představil.

„Jsme v samém úvodu sezóny, na kterou jsou hráči dobře připraveni, což jsme si ostatně ověřili v kvalifikaci o Ligu mistrů s Tallinnem. O sestavě tudíž rozhodnu až poté, co bude mít zodpovězené otazníky vyvolané drobnými zraněními některých hráčů," nemínil z taktických důvodů nic předem prozrazovat.

K rotaci v sestavě asi nedojde

Zdá se však málo pravděpodobné, že by ve složení mužstva došlo v porovnání s úterní konfrontací s Estonci k nějaké rotaci.

„Ale časem k ní dojde. A nejen třeba až v srpnu, ale pravděpodobně už dřív. Budu vycházet z toho, jak se nám bude dařit a jak budeme krok za krokem postupovat kvalifikací o Ligu mistrů," přece jen Lavička něco naznačil.

Z netrpělivosti nových posil, které Sparta přivedla a na něž se místo v sestavě nedostává, obavy rozhodně nemá.

„Se všemi jsem mluvil, všichni jsou si vědomi, že přišli do fungujícího a usazeného mužstva, což také respektují. Stejně jako představu, že na příležitost mohou čekat delší či kratší dobu," nepřipouští si letenský kouč problémy pramenící z širokého kádru.

"Respekt jednoho hráče k druhému převažuje, pro všechny je podstatný úspěch týmu. Pro trenéra určitě dobré zjištění," liboval si Lavička.

Který tým získá v pátek Superpohár?
Sparta Praha
51,2 %
Viktoria Plzeň
48,8 %
Celkem hlasovalo 4873 čtenářů.

Reklama

Související témata: