Hlavní obsah

První triumf viděl, teď chce Páník druhý. Zlínský kouč žije pohárovým finále s Opavou

Zlín

Ten zápis je už zaprášený. Psalo se jaro 1970, když tehdejší fotbalový Gottwaldov porazil ve finále Českého poháru Jablonec a následně si triumfem v penaltovém rozstřelu v bitvě se Slovanem Bratislava zajistil Československý pohár. Úspěch klubu si pamatuje i tehdy třináctiletý Bohumil Páník, nynější kouč Zlína. Dnes v Olomouci povede tým ve finále MOL Cupu proti druholigové Opavě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zlínský trenér Bohumil Páník

Článek

„Tehdy jsem hrál za žáky u nás na vsi. Fotbal provozovali i oba bráchové. A s tátou jsme jezdili pravidelně do Zlína na fotbal i hokej. Dělali jsme oba sporty, které jsou ve městě nesmírně silné a navzájem propojené. Jsme taková jedna velká rodina," vykládá Páník.

Triumf znamenal start v předkole Poháru vítězů pohárů proti irskému FC Bohemian, přes který se klub prodral do hlavní soutěže. Tam narazil na PSV Eindhoven. „Byl jsem na tom zápase, dobře si ho pamatuju. Stejně jako hráče, kteří nastoupili. S některými jsem dokonce později hrál a dosud jsme v kontaktu," vypravuje Páník.

„Evropské poháry se od té doby ve městě nehrály. I proto chceme ve finále uspět," dodává odhodlaně šedesátiletý kouč. Zlín následně už žádnou tuzemskou trofej nevyhrál, jen se dvakrát epizodně předvedl v již neexistujícím letním Intertoto Cupu. Teď má šanci skočit rovnou do základní skupiny a zinkasovat od UEFA pohádkovou prémii 70 miliónů korun! Pokud za týden ve finále Evropské ligy Manchester United porazí Ajax, vítěz MOL Cupu postoupí přímo do hlavní fáze. „Klub by to mohlo posunout dál, podobně jako před časem Plzeň. Uděláme maximum, abychom uspěli," prohlašuje Páník.

Na jaře zrovna nezáří

Naději na domácí trofej si Zlín uchoval přesto, že jaro nemá nikterak oslnivé. Vždyť na vítězství v lize čekal až do dubnového utkání na Bohemians 1905. O to víc šokoval semifinálovou výhrou nad favorizovanou Slavií. Kouč neřeší, jak velké zadostiučinění to pro něj představuje z osobního hlediska. Podle zákulisních tvrzení měl být v případě pádu u Botiče bez práce.

Nyní je jediný zápas od zlatého zápisu do klubové historie. „Největší odměnou pro mě je, že to kluci nezabalili a dřeli. Protože moje setrvání je vlastně odezva hráčů, z nichž mnozí dřeli i v době, kdy nebyli v základní sestavě. A teď mají možnost hrát finále. Největší odměnou pro každého nejsou finance, ale euforie z výhry. Kvůli té všichni dřeme. Ať už hráči, nebo trenéři," povídá Páník.

Nejsme favoritem, tuší trenér Zlína

Před dnešním utkáním je však v mnohem příznivějším rozpoložení Opava. Od semifinálového triumfu v Edenu Zlín prohrál v lize třikrát za sebou. Vyvrcholením byla ostudná víkendová domácí porážka se zachraňující se Jihlavou, která vyvolala mimořádně negativní reakce mezi fandy i u vedení klubu.

„Doufám, že to kluky konečně přimělo k tomu, aby se nad sebou pořádně zamysleli. Musejí sklopit hlavy, najít pokoru a věřit, že náš výkon bude v poháru výrazně lepší. Za dané situace nejsme proti Opavě, která má na jaře výborné výsledky, žádným velkým favoritem. Když ale důležité střetnutí zvládneme, sezónu tím zachráníme," přemítá Páník, pro něhož bude olomoucké finále zřejmě vyvrcholením zlínského angažmá. Podle kuloárových informací mu po sezóně nový kontrakt nabídnut nebude. Rozloučí se velkým triumfem?

Reklama

Související témata: