Hlavní obsah

Didier: Povolená Drog(b)a londýnské Chelsea

PRAHA

He just can´t stop scoring". Tato věta zní z úst anglických fotbalových komentátorů stále častěji. A vždy je to v souvislosti s černým panterem Didierem Drogbou. Útočník Chelsea skutečně zkrátka nemůže přestat dávat góly a na podzim jich nasázel ve všech soutěžních zápasech už čtrnáct. A fanoušci Blues se díky jeho skvělé formě na fotbale baví přímo královsky. KOMENTÁŘ JAKUBA OTAVY

Článek

Zatím poslední představení cirkusu Drogba se konalo v sobotu. V šapitó stadionu Stamford Bridge společně s parťákem Ševčenkem dokonale rozebral obranu Watfordu a dovedl Chelsea k jednoznačnému vítězství 4:0. Drogba sám dal tři góly a na ten čtvrtý přihrál právě Ševčenkovi. Ukrajinský forvard se mu zase odvděčil dvěma gólovými asistencemi. Ti dva zkrátka konečně našli společnou útočnou řeč a obránci zatím marně shánějí "slovník" potřebný k dešifrování africko-ukrajinské spolupráce.

Přitom se ještě těsně před startem letošního ligového ročníku dost hlasitě mluvilo o Drogbově chystaném návratu do Francie. Trpělivost však nakonec zvítězila nad touhou po stabilním místě v základní sestavě - a to se vyplatilo. Po odchodu Hernána Crespa a Damiena Duffa se totiž Afričan stal základním stavebním kamenem nové Mourinhovy ofenzivy. Drogbovi navíc jednoznačně prospěl přechod z rozestavení 4-3-3 na standardní 4-4-2. Než si na sebe se Ševčenkem zvykli, spoléhal Drogba maximálně na vlastní schopnosti a v jeho případě to rozhodně nebyl přehnaný luxus. Na dva góly proti Barceloně v Lize mistrů, nebo na ligovou trefu do sítě Liverpoolu fanoušci Blues hned tak nezapomenou.

Drogba není sobec

Drogbovou velkou výhodou navíc je, že to není žádný sobecký střelec. Pro spoluhráče rád a často připravuje palebné pozice. Ve své první sezoně v dresu Chelsea byl dokonce nejčastěji asistujícím hráčem soutěže, když mu statistici napočítali celkem jedenáct gólových přihrávek. Letos už má na kontě kromě úctyhodných čtrnácti branek i čtyři asistence. K takovým hodnotám se většina útočníků nedostane ani za celou sezónu...

Zápas proti Watfordu však přinesl pro fanoušky Chelsea ještě jednu dobrou zprávu. Kromě Drogby a Ševčenka totiž odehrál výborný zápas i Geremi, kterému manažer Mourinho svěřil post pravého obránce. Právě tato pozice se v posledních týdnech zdála být největší slabinou současné Chelsea. Právě zprava totiž přišly všechny góly, které Blues inkasovali v zápasech s Barcelonou a Tottenhamem. Kamerunec Geremi však dokonale zastínil Ferreiru i Boulahrouze a kromě precizní defenzivy předvedl i čilou hru dopředu.

José Mourinho má tedy po sobotě opět několik důvodů ke spokojenosti. Jeho tým předvedl naprosto suverénní výkon a především díky Drogbovým gólům zůstal v těsném tříbodovém závěsu za Manchesterem United. Oba lídři ligové tabulky jsou ve vrcholné formě a už za necelé dva týdny je čeká vzájemný souboj. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Reklama

Související témata: