Hlavní obsah

Podíl v Arsenalu koupil ruský miliardář Usmanov

LONDÝN

Jedním z akcionářů fotbalového Arsenalu se stal miliardář Ališer Usmanov. Třiapadesátiletý rodák z Uzbekistánu koupil 14,6 procenta od bývalého viceprezidenta klubu Davida Deina za 75 miliónů liber (přes tři miliardy korun). "Osm let fandím Arsenalu a myslím, že mají nejlepšího trenéra v Premier League," citovala Usmanova agentura AP.

Článek

Rus, který své jmění získal zejména díky aktivitám v hutním průmyslu, do budoucna plánuje rozšíření svého působení v klubu. "Je to čistě obchodní transakce. Arsenal je nedoceněná organizace, jejíž cena však brzy vyletí nahoru. Klub pro to má všechny předpoklady," dodal Usmanov, který koupil Arsenal prostřednictvím společnosti Red and White. Do jejího čela dosadil Deina a ten má za úkol rozšiřovat jeho vliv v klubu.

Usmanov je se svým jměním kolem 5,6 miliardy dolarů podle magazínu Forbes 18. nejbohatším Rusem. Je dobrým přítelem prezidenta Vladimira Putina, přátelí se i s majitelem Chelsea Romanem Abramovičem. Vedle hutního průmyslu v poslední době investoval také do bankovnictví, telekomunikací a médií. Naposledy koupil druhý nejčtenější ruský deník Kommersant. V minulosti strávil šest let ve vězení, později byl ale propuštěn, omilostněn a byl mu vymazán trestní rejstřík.

V mládí reprezentoval Rusko v šermu a nyní je prezidentem evropské šermířské federace.

Reklama

Související témata: