Hlavní obsah

Černý: Jsme v krizi od začátku sezóny, snad se to konečně zlomí

Fotbalový brankář Radek Černý je v anglickém Tottenhamu smířen s rolí náhradníka za stabilní jedničkou a reprezentantem Paulem Robinsonem. Ten ale momentálně laboruje se zraněným lýtkem, a tak má zkušený Čech možnost předvést své umění v soutěžních utkáních. Jeho týmu se ale nedaří v nové sezóně naplňovat vysoké ambice vedení klubu a po domácí prohře s Getafe v Poháru UEFA byl dokonce odvolán trenér Martin Jol.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ledley King (vlevo) s českým gólmanem Radkem Černým - archivní fotografie.

Článek

Kvůli zranění jedničky Robinsona teď přišla vaše šance v brance Tottenhamu. Jak si to užíváte?

V pondělí jsem chytal v Newcastlu a do branky jsem se v Premier League postavil asi po dvou letech. Teď jsem nastoupil v Poháru UEFA proti Getafe. Oba jsme prohráli, to mě strašně mrzí, navíc to odnesl trenér Jol. Ale beru to tak, že každý zápas, který tady můžu odchytat, je zážitek na celý život.

Bojíte se chvíle, kdy vás Robinson zase vytlačí z branky?

Takhle to vůbec neberu. Pozice jsou dané: on je jednička a já jen zaskakuji. Měl nějaké problémy s lýtkovým svalem, ale až se bude cítit fit, vrátí se do branky.

Jste tedy s rolí dvojky smířen?

S tím jsem sem šel. Ale hned během prvního půlroku jsem se do branky několikrát dostal a zažil jsem si tu krásnou atmosféru. Je fakt, že když nastoupím po dlouhé pauze, je tam cítit zápasové manko. Kdybych hrál pravidelně, některé situace řeším líp. Každý by chtěl hrát, ale tady v Anglii je to hlavně u brankářů dost složité. Skoro všechny kluby mají jedničku, která je neotřesitelná. Gólmani se málokdy prostřídávají.

Spíš si občas zachytáte v anglických pohárech...

To jo. Letos už jsem chytal i Pohár UEFA proti kyperské Famagustě, což byl shodou okolností nejlepší zápas, který jsme odehráli.

Jak vůbec s Robinsonem vycházíte? Je bezproblémový?

Já jsem v kariéře neměl nikdy se svými kolegy v bráně problém. S Robinsonem normálně komunikujeme, jsme kamarádi. Já nejsem zastáncem nějaké velké rivality. Život je jenom jeden a přece si nebudeme dělat takové problémy...  Jsme kamarádi i mimo hřiště. Znají se naše rodiny, vycházíme perfektně.

Co se děje s Tottenhamem? Aspirant na čelní příčky získal z deseti zápasů jen sedm bodů a v tabulce je třetí od konce.

Nedaří se vůbec podle představ, přitom máme tým, který byl měl hrát o pohárové příčky. Před dvěma lety jsme se tahali o čtvrté místo s Arsenalem, v minulé sezóně jsme si zajistili Pohár UEFA. Teď jsme nakoupili řadu nových hráčů, vážně jsme mysleli na Ligu mistrů, ale naše starosti jsou teď úplně jiné.

Je to krize?

Všechno se odvíjí od začátku. Hned v prvním zápasu v Sunderlandu jsme dostali gól v nastaveném čase a prohráli jsme. Mohli jsme vyhrát na Manchesteru United, Fulhamu. Vedli jsme, ale ani jednou jsme to neudrželi. Na tým padá deka, přestal si věřit. Potřebujeme v lize nějaké zlomové utkání, abychom se chytli a vyhráli dost zápasů za sebou.

Je v týmu hodně ponurá atmosféra? Média do vás několik týdnů šijí, včera odnesl výsledkové propadáky vyhazovem trenér...

Nejde to nevnímat, každý sleduje televizi nebo čte noviny. V hlavách ten tlak je. Záleží, jak se s ním každý srovná. Musíme to zlomit.

Už víte, co bude následovat v létě, kdy vám končí smlouva?

V tuhle chvíli tomu nechávám volný průběh. Zatím jsme se o tom ani nebavili s rodinou. Když přijde nabídka na prodloužení, budeme situaci řešit.

V klubu máte českého parťáka v Tomáš Pekhartovi, který však stále na šanci v prvním týmu čeká. Má před sebou dobrou budoucnost?

V té své věkové kategorii je absolutní špička. Dává hodně gólů, dostal nabídku na novou smlouvu. Je pro něj složité dostat se do prvního týmu, jsou tady čtyři super útočníci: Keane, Berbatov, Bent, Defoe. Třeba Benta klub koupil za 16 miliónů liber. Těmhle penězům je hrozně těžké konkurovat. Ale v budoucnu o Tomášovi určitě hodně uslyšíme.

Má dobré předpoklady prosadit se v anglickém fotbale?

Určitě. Minulou sezónu dal za tu naši akademii osmnáct gólů a druhý nejlepší střelec jen čtyři. Jednou to bude hodně kvalitní útočník, vždyť už se prosazuje i v reprezentační jednadvacítce.

Přirostl vám k srdci život v Anglii?

Jsme spokojeni. Bydlíme na severu Londýna kousek od tréninkového centra. Starší dcera tady chodí do školy, takže už mám spíš rodinné starosti.

Ani na golf si čas nenajdete?

Ale jo. Začal jsem asi před dvěma lety. Jediný problém golfu je, že pokud se chcete zlepšovat, musíte trénovat skoro každý den. A na to čas nemám. Angličtí spoluhráči hrají většinou odmala, takže jsou přede mnou. Já jsem v týmu mezi golfisty někde na konci. Nejlíp jde golf asi Robinsonovi, ten má handicap kolem osmi. Já jsem na nějakých třiceti.

Reklama

Související témata: