Hlavní obsah

Cizinci škodí anglickému fotbalu, tvrdí analýza

LONDÝN

Příliv cizinců do anglických fotbalových klubů už je trnem v oku i představitelům tamní hráčské asociace PFA. Rozhodla se proto vypracovat rozsáhlou analýzu, jaký vliv má přítomnost mnoha zahraničních hráčů na ostrovní fotbal, a výsledky zveřejnit příští týden. Deník The Sun tvrdí, že už ji dostal do ruky a že obsahuje důkazy o škodlivosti přílivu cizinců. Jako učebnicový příklad je uváděn trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Článek

"Nezdar v kvalifikaci na Euro je jen špičkou ledovce, stav je ještě mnohem horší," napsal reportér Ian McGarry. V anglických klubech už převažují cizinci, což podle deníku zpráva dokládá rozsáhlou statistikou. Například v roce 1993 tvořili 71 procent hráčů v klubech Premier League přímo Angličané, další prostor zbýval na fotbalisty dalších částí britské království. Dnes už je Angličanů stěží polovina.

Zpráva taktéž vyvrací mýtus o úspěšné práci s mládeží, jímž argumentuje trenér Wenger. Ten hovořil o 57 odchovancích, kteří sice nejsou Angličany, ale prošli mládežnickou akademií. Jenže jen pět z nich absolvovalo celou akademii, zbytek do ní byl buď koupen ze zahraničí a hrál v ní jen krátký čas, nebo akademií vůbec neprošel, i když to Arsenal tvrdí.

Wenger? Bezohledná honba za úspěchem

Wenger je podle Sunu ve zprávě přímo jmenován jako příklad bezohledné honby za úspěchem, který kdekoli uvidí nadějného mladíka, okamžitě ho lanaří. Někteří se uchytí, další se neprosadí.

Anglický fotbal podle zprávy čeká další ústup ze slávy, který už začal. Do diskuse o kvótách pro cizince se už vložila britská vláda, která chce najít vlastní řešení problému. Ministr kultury a sportu James Purnell proto od listopadu jedná s anglickou fotbalovou asociací.

Reklama

Související témata: