Hlavní obsah

Anglické fotbalové kluby prý sužují miliardové dluhy

LONDÝN

Šéfa anglické Fotbalové asociace (FA) Davida Triesmana znepokojuje zadluženost jednotlivých klubů. Globální bankovní krize by prý mohla způsobit krach elitních týmů, ale podle funkcionáře je nemožné zjistit skutečnou ekonomickou situaci klubů, neboť jejich finance nejsou zveřejňovány.

Foto: Archiv PRÁVO

DEFAULT TITLE

Článek

Triesman v úterý vyzval k ukončení "doby tajemna" obklopujícího anglické kluby, jejichž celkové dluhy údajně narostly do výše tří miliard liber (zhruba 94 miliard korun). Předpokládá se, že plnou třetinu z této částky pojmou dluhy Chelsea, Manchesteru, Liverpoolu a Arsenalu.

"Dluhy jsou problémem nejen svojí výší, ale také tím, že rovněž někteří věřitelé mají nyní vážné problémy. Osud klubů není v jejich vlastních rukou," varoval při setkání předních byznysmenů anglického fotbalu a vzýval k větší transparentnosti finančních toků.

S názory šéfa asociace nesouhlasí výkonný ředitel Premier League Richard Scudamore. "Dluhy jsou nevyhnutelné a v jisté míře i zdravé. Podstatné je, aby byly v určité proporci s příjmy. FA je jednou z nejzadluženějších fotbalových organizací na světě s dluhem kolem 350 miliónů liber za stadión Wembley," prohlásil Scudamore.

Šéf FA zároveň chce, aby byly více prověřovány osoby, které mohou vlastnit anglický klub. Narážel na fakt, že bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra koupil Manchester City, přestože během své vlády porušoval lidská práva. Poté, co byla jeho žena odsouzena za daňové podvody, vedení Premier League doporučilo Šinavatrovi, aby se svého podílu vzdal.

Reklama

Související témata: