Hlavní obsah

Chelsea ignorovala varování. Vezmi peníze a mlč, vzkázala šéfovi Lens

LONDÝN

Když se před dvěma lety vracel šéf hráčské akademie Chelsea Frank Arnesen z Lens, otevíral šampaňské. Vezl si totiž podpis šestnáctiletého talentu Gaela Kakuty. „Právě jsem získal nejlepšího kluka ve Francii,“ mnul si ruce doma na Stamford Bridge. Kluka, kterého mnozí pozorovatelé přezdívali „Černý Zidane“.

Foto: Jason Reed, Reuters

Chelsea nesmí rok nakupovat. Ilustrační foto

Článek

V Kakutovi našla Chelsea opravdovou perlu do své sbírky. Talentované mladé křídlo se stalo hvězdou mládežnického týmu Chelsea a rychle si zametalo cestičku do prvního týmu vedeného Carlem Ancelottim.

Vše klapalo jako po drátkách, až do čtvrtečního odpoledne, kdy FIFA oznámila, že právě kvůli lákání tehdy šestnáctiletého Gaela Kakuty z Lens nesmí Chelsea do roku 2011 nakupovat žádné hráče. Samotný hráč dostal pokutu a navíc nesmí až do konce roku nastoupit k soutěžnímu zápasu.

Rodiče nebyli nadšeni

Podle anglického deníku Daily Mail přitom funkcionáři Chelsea věděli, že se mohou dostat do průšvihu. Upozornil je někdejší šéf Lens, uvedl deník. Prý mu ale tehdy zástupci londýnského klubu pouze naznačili, že má vzít peníze a o všem pomlčet.

„Varoval jsem je, že se tohle může stát. Lidé si často myslí, že nic podobného se velkoklubům, jako jsou Real Madrid, Barcelona, AC Milán nebo právě Chelsea, nepřihodí,“ citoval list Francise Collada, který v Lens skončil před deseti měsíci.

Collado se na schůzce ohledně Kakutovy budoucnosti setkal vedle Arnesena také s dalším z hlavounů Chelsea Peterem Kenyonem. „Řekli mi jen, vezmi si peníze a drž ústa,“ doplnil Collado. V reakci na to jim prý pověděl, že riskují nejen pokutu, ale také zákaz transferů. Chelsea tehdy nezastavila ani jeho slova ani nepříliš velké nadšení rodičů z brzkého odchodu syna do zahraničí.

„Nedovedli si představit, že by Lens bylo schopno zastavit klub jako Chelsea, byli přesvědčeni, že se jim nic nestane. A nyní se stalo jen to, před čím jsme je varovali,“ zakončil Collado.

Reklama

Související témata: