Hlavní obsah

První posila přišla Fergusona na sto liber, i to prý bylo moc

PRAHA

Kde jsou ty časy, kdy fotbalisté nebyli přepláceni a kdy se přestup dal vyřídit v jednom telefonátu mezi dvěma manažery. Na tu dobu s nostalgií vzpomíná i kouč Manchesteru United Sir Alex Ferguson, jenž přiznal, že jsou hráči dnešní doby přesmíru ovlivňováni svými agenty i médii. „Můj první hráč stál sto liber, a to jsme ho ještě přeplatili,“ myslí si Ferguson.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson

Článek

Jestli si chce kouč Rudých ďáblů Sir Alex Ferguson dnes někoho koupit, ví moc dobře, že se přestupní částka za hráče bude pohybovat v miliónech liber. Sám slavný Skot má však ještě v živé paměti, kdy za svou první posilu zaplatil pouhých sto liber.

Svou trenérskou pouť započal Sir Ferguson v roce 1974, když jako dvaatřicetiletý usedl na lavičku týmu East Stirlingshire a hráče sháněl, kde se dalo. „Před začátkem sezóny jsme měli jen osm fotbalistů, a tak jsem se rozhodl koupit George Adamse za 100 liber. To jsme ho ještě přeplatili,“ citoval slova dnes již legendárního trenéra deník The Sun.

„Týdně si přišel na pět liber a já se stále nemůžu zbavit dojmu, že to byl nejhorší nákup, jaký jsem kdy udělal. Současní hráči jsou ale mnohem křehčí než ti před pětadvaceti lety. Jsou obklopeni svými agenty a tlak na ně vyvíjí i tisk. Těžko dneska uvidíte fotbalistu, který zvedne ruku a řekne, že udělal chybu,“ pustil se do analýzy Ferguson.

Odpovědnost hráčům chybí

„Když se ohlídnete na hráče, kteří působili před třiceti lety, mohli byste u nich vnímat jistou hrdost a také odpovědnost za své výkony. Nebyli pod takovou ochranou a nebáli se přiznat svoji chybu,“ porovnává různé fotbalové generace trenér Manchesteru United.

Fergusonovi příliš po chuti současné dění kolem fotbalu není. „Hráči jsou pod ochrannou rukou agentů a tím jsou slabší než kdykoliv předtím. Dřív to tak vůbec nebývalo. Taky se změnil celý postup vyjednávání o přestupech hráčů. Když jsem chtěl koupit fotbalistu tehdy, stačilo jen zvednout telefon a zavolat manažerovi druhého klubu. Ty dny jsou už ale pryč. Dnes manažeři volají prezidentům klubů a výkonným ředitelům,“ mrzí Fergusona.

„Například nedávno jsem měl telefonát od jednoho agenta, který zastupuje našeho hráče, jenž odehrál jedno utkání za anglickou reprezentaci do 21 let. Agent mi říkal, že je čas promluvit si o nové smlouvě pro hráče. Ten kluk odehrál za juniory jediný zápas, ale pro agenta to hned znamenalo vylepšení smlouvy. Řekl jsem mu proto, že se nejprve podíváme, jak se ten fotbalista bude jevit u nás. Ale takový je dnešní svět,“ zakončil Ferguson.

Reklama

Související témata: