Hlavní obsah

Rekordy jsou krásné, ale úspěch týmu je víc, říká Čech po sto zápasech odchytaných v Anglii s nulou

Jindy by jeho rekord plnil stránky novin, v panujících dostizích za titulem však Čechova stovka zápasů odchytaná na scéně Premier League s nulou tak trochu zanikla. Přitom jde o počin mimořádný, neboť jen málo gólmanům se podařilo této vysněné mety dosáhnout. Český legionář ve službách londýnské Chelsea se ke kulaté stovce dopracoval v úterní dohrávce anglické Premier League proti Boltonu.

Foto: Ondřej Pýcha (Sport Invest)

Fotbalový brankář Petr Čech dosáhl v Premier League na sto zápasů odchytaných s ulou.

Článek

Kolem vaší stovky zápasů odchytaných s nulou se fotbaloví statistici v této sezóně hodně přeli. Někteří tvrdili, že jste na ni dosáhl už 7. února v duelu proti Arsenalu, oficiálně vám ji posvětili ale až nyní po zápase s Boltonem. Kde se podle vás tato disproporce zrodila?

Dva zápasy zapříčinily, že se do statistik vloudila chyba. Jeden ligový zápas mně totiž fotbaloví statistici započetli dvakrát, jedno střetnutí Ligového poháru pak počítali za utkání ligové. Já sám jsem jejich stovkový sumář kontroloval snad dvacetkrát, ale omylu jsem si nevšiml.

Vzpomínáte ještě na první zápas, který jste v anglické Premier Legue odchytal s nulou?

Ale na ten se přece nedá zapomenout. Bylo to hned v mém prvním utkání v dresu Chelsea, v němž jsme hráli s Manchesterem United. Proto ta nula tehdy tolik těšila.

  Fotbalový brankář Petr Čechfoto: Ondřej Pýcha (Sport Invest) 

A nula stá?

Teď v úterý proti Boltonu, Šlo o vůbec první nulu, kterou jsem proti tomuto soupeři doma vychytal.

Skeptici tvrdí, že za skálopevnou obranou, jíž Chelsea disponuje a kterou ještě více posílil Rus Žirkov, se vám na sto zápasů bez inkasovaného gólu muselo dosáhnout mnohem snáze než jiným brankářům v Premier League...

Je přece důležité, aby obrana v čele s brankářem fungovala, pokud chcete vyhrávat. A ta naše funguje, což je důležité, neboť tím roste sebevědomí celého mužstva.

Absolutním rekordem Premier League je 171 zápasů odchytaných s nulou Davidem Jonesem. Vzhledem k vašemu věku a tomu, že jste se ke stovce zápasů s nulou dospěl během šesti sezón v Premier League, si asi na překonání tohoto rekordu troufáte?

Důležité bude zdraví. Pokud bude sloužit, myslím, že bych na rekord dosáhnout mohl. Mnohem důležitější než osobní rekordy jsou ale pro mě úspěchy celého týmu.

K nim máte blízko, neboť vedete Premier League s náskokem čtyř bodů a navíc na vás čeká finále FA Cupu 15. května ve Wembley proti sestupujícímu Portsmouthu...

Pokud bychom na „double“ dosáhli, šlo by určitě o nejúspěšnější sezónu v historii klubu.

Překvapili jste tím, že jste se po vyřazení z Ligy mistrů milánským Interem dokázali otřást, krizi překonat a v Premier League velice rychle předstihnout Manchester United, který nasadil k trháku a začal se vám vzdalovat.

Ukázali jsme silného týmového ducha a bojový charakter. Zklamání z vyřazení z Ligy mistrů bylo v té době veliké a my se s ním museli vyrovnat a překousnout ho, navíc jsme se v Premier League ocitli na druhém místě za Manchesterem United. V pravou chvíli jsme se ale dokázali vrátit, což je důležitá vlastnost pro to, abychom naše tažení dotáhli do konce.

Ale titul se vám po třech letech nadvlády Manchesteru United přece přímo vnucuje...

Hodně napoví už tento týden, kdy na nás, stejně jako na Manchester United, čekají velice těžké zápasy na soupeřových hřištích. My hrajeme na Tottenhamu, Manchester United derby s Citizens. Máme sice čtyřbodový náskok, ale na něj spoléhat nechceme. Záleží jen na nás, abychom snažení dotáhli do konce a tato sezóna nakonec byla nejúspěšnější v celé historii Chelsea.

Vy se o to můžete přičinit tím, že ke stovce zápasů odchytaných s nulou přidáte čtyři, resp. pět dalších, pokud tedy počítáme i květnové finále FA Cupu, a tím vlastně zaútočíte i na rekord vašeho slavného předchůdce v Chelsea Bonettiho, jenž v 729 zápasech odchytaných na Blues nedostal branku ve 208 střetnutích. Vy se zatím blížíte k metě 150 utkání...

Když zůstanu zdravý, myslím, že bych na rekord dosáhnout mohl. Ale opakují – záleží na zdraví a důležitější než osobní rekordy jsou úspěchy týmu.

Reklama

Související témata: