Hlavní obsah

Čechův zákrok byl klíčový, vyzdvihl trenér Chelsea Ancelotti zlikvidování penalty

LONDÝN

Za rozhodující okamžik sobotního finále Anglického fotbalového poháru označil kouč vítězné Chelsea Carlo Ancelotti zákrok brankáře Petra Čecha. Český reprezentant v počátku druhého poločasu chytil Portsmouthu penaltu za bezbrankového stavu. O několik minut později pak vstřelil jediný gól zápasu kanonýr Didier Drogba. Český gólman i mimo zlikvidování pokutového kopu během zápasu londýnský celek několikrát podržel.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Petr Čech a jeho úspěšný zákrok při penaltě.

Článek

"Byl to klíčový okamžik, Portsmouth by se tím dostal na koně. Takhle to zůstalo 0:0 a poté, co jsme dali gól my, už to bylo mnohem jednodušší. V první půli jsme měli velkou smůlu. Nikdy se mi nestalo, abychom dali za poločas pět tyček," připomněl Ancelotti velký tlak mistrovského týmu, který zastavovala často branková konstrukce.

Italský kouč se hned v první sezóně na lavičce londýnského klubu dočkal ceněného double. "Pro klub je to velmi důležité a já to zažívám rovněž poprvé. Byla to fantastická sezóna a neuvěřitelný zápas s neuvěřitelnou atmosférou," zářil Ancelotti po triumfu ve Wembley.

Jediným smutným okamžikem sezóny bylo pro italského kouče vyřazení ve čtvrtfinále Ligy mistrů. "Zkusíme to příště," vyhlásil útok na tři trofeje v následující sezóně. "Samozřejmě jsme chtěli vyhrát i Ligu mistrů, ale já myslím, že musíme být spokojeni za ligu i pohár," dodal.

Kouč Carlo Ancelotti (vlevo) s pohárem. foto: Reuters/Eddie Keogh

Stoprocentní bilance 

Česká reprezentační jednička po zápase připomněla, že si v Anglickém poháru udržuje stoprocentní bilanci. "Jsem samozřejmě nadšený, že jsme prvním týmem v historii Chelsea, který získal double. Navíc jsme jako jedni z mála obhájili prvenství v této soutěži. Anglický pohár miluju, třikrát jsem ho vyhrál a ještě v něm neprohrál jediný zápas," radoval se Čech, jenž v některých sezónách přenechával právě v Anglickém poháru místo svým náhradníkům.

"Svým způsobem jsem se do historie sobotních zápasu zapsal nesmazatelně i já, myslím tou chycenou penaltou," uvedl Čech na svém webu a prozradil, jakou taktiku na střelce pokutového kopu zvolil. "Nechtěl jsem jít brzy na jednu ze stran. Abych mu to co nejvíce znepříjemnil, čekal jsem až do poslední chvíle, co to šlo, a pak jsem se teprve pohnul doprava. Musel to kopnout doprostřed a tam jsem měl připravenou nohu."

Šanci zachránil "lapačkou"

Zároveň připomněl, že k řadě reflexivních zákroků mu pomohla jeho sportovní všetrannost. "Po zápase jsme se na tohle téma bavili s trenérem brankářů v Chelsea Christophem Lollichonem a řekl jsem mu, že Piquionneho šanci jsem chytil lapačkou. Vysvětloval jsem mu, jak je dobré, když člověk v mládí dělá více sportů a má pak všeobecnou průpravu. Já jsem hrál basketbal, lední hokej a dneska se mi to, co jsem z těchto sportů nezapomněl, hodilo," připomněl Čech.

Zároveň poukázal, že mužstvo ukázalo velkou sílu, když se dokázalo oklepat po té, co v první pětačtyřicetiminutovce nastřelilo neuvěřitelně vysoký počet tyčí. "Když za poločas trefíte šestkrát tyč, tak je to velká smůla. Důležitá byla ovšem naše reakce. Nezpanikařili jsme z toho a šli dál za vítězstvím. Tady se jako už poněkolikáté ukázala síla Chelsea. Myslím, že s jinými celky by tohle zamávalo a možná by se z toho už do konce utkání nevzpamatovaly," dodal Čech.

Reklama

Související témata: