Hlavní obsah

Štěch opět chytal za West Ham a věří, že se dočká Premier League

LONDÝN

Český fotbalový brankář Marek Štěch se začíná zapracovávat do sestavy anglického West Hamu. Gólman reprezentace do 21 let nastoupil v úterý v Ligovém poháru ke svému druhému soutěžnímu utkání za první tým "Kladivářů" a stejně jako před měsícem pomohl spoluhráčům k postupu do dalšího kola. Štěch zřejmě definitivně zabral ve West Hamu pozici dvojky za Robertem Greenem a věří, že mu dobré výkony brzy vynesou premiéru mezi tyčemi ve vysněné Premier League.

Foto: internet

Brankář West Hamu Marek Štěch

Článek

"Uvidíme, co se stane. Doufám v to. Bylo by krásné, kdybychom třeba proti sobě nastoupili s Petrem Čechem. Pokud budu dál takhle pracovat a makat, věřím, že by mi trenér mohl dát šanci," řekl Štěch v dnešním rozhovoru. Do Anglie přišel v létě 2006 z pražské Sparty a West Ham ho zařadil do své mládežnické akademie. Před dvěma lety podepsal první profesionální smlouvu, postupně se propracoval z rezervy do prvního týmu a v nové sezóně se z něj stala stabilní dvojka za reprezentantem Greenem, jemuž zatím kryl záda v každém z pěti odehraných zápasů Premier League. Před měsícem pak Štěch dostal od trenéra Avrama Granta v Ligovém poháru premiérovou šanci zachytat si za první tým West Hamu. Svoji roli zvládl výborně a proti týmu Oxfordu ze čtvrté ligy udržel čisté konto. Podobně dobře se mu vedlo i v úterý, kdy "Kladiváři" zvítězili 2:1 na půdě ligového konkurenta Sunderlandu. "Nejdřív jsem myslel, že do branky půjde Robert. Že budu chytat, jsem se dozvěděl ráno, když jsme vyjížděli na zápas," líčil Štěch. "Nervóznější jsem byl při tom prvním zápase, to byl přece jen debut. Při tom druhém zápase jsem si víc věřil. Ale zase to bylo trošičku složitější, protože jsme hráli proti silnějšímu mužstvu," srovnával dvacetiletý gólman.

Stranou si Štěcha vzal i trenér

Z utkání měl dobrý pocit, jeho výkon pochválil i kouč Grant. "Pocity z toho mám výborné, po přestávce se mi povedl jeden docela dobrý zákrok. Kluci říkali, že jsem to odchytal super. Po zápase si mě vzal stranou i trenér a že to prý bylo super. Byl to obrovský zážitek a určitě bych si ho rád zopakoval," pokračoval Štěch. Zatímco v Ligovém poháru se zatím West Hamu daří, v lize je poslední s jediným získaným bodem. "Atmosféra nebyla nejlepší, kluci z toho byli na tréninku takoví otrávení, že nemáme body. Proti Stoke se nám ale povedlo uhrát remízu a sebevědomí šlo nahoru. Věřím, že nám pomůže i ten pohár," poznamenal Štěch.

Cítí, že ve West Hamu s ním momentálně napevno počítají minimálně jako s dvojkou. Jeho pozice se navíc upevnila po zranění maďarského konkurenta Petera Kurucze. "Do poslední chvíle nebylo jasné, kdo bude třetí gólman. Bylo vidět, že se mnou počítají, od začátku sezóny jsem na lavičce za áčko. Proto jsem třeba nešel někam na hostování," podotkl Štěch, který v minulé sezóně hostoval ve čtvrté lize. Momentálně ale nemá podle všeho daleko do Premier League. V brance sice zatím stále nastupuje Green, ovšem jeho pozice je po nevydařeném vystoupení na světovém šampionátu a nepříliš jistých výkonech na začátku sezóny slabší než dřív.

S Greenem vychází dobře

"Robert je pod obrovským tlakem, po mistrovství světa byl psychicky trochu dole. V novinách se dokonce už psalo, že mu trenér dává poslední šanci. Ale tohle jsou spekulace," uvedl Štěch. "My spolu máme výborný vztah a ať bude chytat on nebo já, pořád budeme super kamarádi. Třeba včera po zápase mi volal a gratuloval, to bylo příjemné," řekl Štěch na adresu Greena, který dostal od kouče Granta v úterý volno. Český gólman si izraelského trenéra pochvaluje. Spokojený je také s novým koučem brankářů Davidem Colesem, který prý má podobnou filozofii jako Čech Luděk Mikloško, jenž si Štěcha do West Hamu vytáhl, ale na začátku roku klub opustil. "Děláme podobné věci jako s Luďkem, David se snaží na jeho práci navázat, dokonce jsou spolu v kontaktu," pochvaloval si Štěch.

Reklama

Související témata: