Hlavní obsah

VIDEO: Močil při zápase, nesnáší Almuniu. Teď má Lehmann pomoct Arsenalu k titulu

LONDÝN

Cesty osudu jsou někdy opravdu hodně nevyzpytatelné. Když se v médiích poprvé objevily zprávy, že aktuální brankářskou krizi londýnského Arsenalu má vyřešit jedenačtyřicetiletý kontroverzní Němec Jens Lehmann, mnozí to dost možná považovali za nějaký nepovedený vtip. Jenže podle zpráv z britského tisku se Lehmann na Emirates Stadium po třech letech opravdu vrací a už by měl být k dispozici pro sobotní zápas proti WBA.

Foto: Christof Stache, ČTK/AP

Fotbalový brankář Jens Lehmann má pomoct Arsenalu k titulu.

Článek

Po zranění Wojciecha Szczesného a Lukasze Fabianského může Arséne Wenger nasadit do branky už jen Manuela Almuniu. A momentálně není k dispozici nikdo, kdo by mu reálně mohl krýt záda. Arsenal přitom chce bojovat o titul, aby po šesti letech ukončil čekání na cennou trofej.

„Současný tým Arsenalu dobře znám a jsem si jistý, že můžeme titul vyhrát. Když se na tom budu moct podílet, jenom lépe,“ radoval se Lehmann. „Nikdy by mě nenapadlo, že situace dopadne tak, že bych brankářskou krizi v Arsenalu měl vyřešit já. Ale když mě o to požádali, ihned jsem s radostí souhlasil. Kontaktovali mě před pár dny s tím, jestli bych byl ochoten pomoci ve zbytku sezóny,“ pokračoval německý veterán.

Arsenalu zbývá v sezóně sehrát deset ligových zápasů, z ostatních soutěží už totiž londýnský tým vypadl. V Premier League však stále živí naději na úspěch, protože na vedoucí Manchester United ztrácí jen tři body a má o jedno odehrané utkání méně než lídr.

Nenávist k Almuniovi? Prý je všechno jinak

Lehmann byl v minulé dekádě mnohými vnímán jako jedna z největších slabin Arsenalu. A když z klubu před třemi roky odešel, většina fanoušků a možná i sám Wenger si dost oddechli. Němec totiž kromě výborných zákroků předváděl také nepochopitelné minely, zkraty, nesportovní chování a v médiích se často arogantně povyšoval nad své spoluhráče a konkurenty v bráně.

Velmi těžce nesl, když ho v pozici jedničky vystřídal v roce 2007 právě Almunia. „Cítím to jako velkou potupu. Myslím si, a tím budu mířit na mého drahého manažera, že hráč by se neměl nechat ponižovat dlouho. Rozhodně jen tak potichu nezmizím. Almunia nepředvedl, že by pro nás mohl vyhrávat zápasy,“ komentoval tehdy Lehmann Wengerovo rozhodnutí v německém tisku.

O pár měsíců později v podobném duchu pokračoval: „Sedět na lavičce za někým, kdo pořádně začal hrát až ve třiceti, není snad ani vtipné. Jsem hodně naštvaný.“ Teď ale Lehmann mluví zcela jinak. Kdysi vyhrocený vztah se svým konkurentem prý nyní nebude znamenat žádnou překážku.

„To bylo tehdy, teď je všechno jiné. Jsem připraven na výzvu, ale uvědomuji si, že mým hlavním úkolem bude krýt záda. Mám spousty zkušeností a jsem rád, že je mohu předat Almuniovi nebo komukoliv, kdo bude v bráně,“ vzkázal gólman.

Jeden z posledních kontroverzních výstřelků, kterých má na svém kontě nepočítaně, předvedl během zápasu Ligy mistrů v dresu Stuttgartu s rumunským Urziceni, kdy cítil takové nutkání, že se během střetnutí v nepřerušené hře šel vymočit za vlastní bránu, kde ho samozřejmě sledovaly televizní kamery. Pár měsíců nato Lehmann ukončil kariéru. Jak se zdá, tak ne definitivně.

Reklama

Související témata: