Hlavní obsah

VIDEO: Dvě parádní rány a Tottenham slaví. Zato Birmingham je v průšvihu

LONDÝN

Jedni slavili, druzí prožívali těžkou noční můru. Fotbalisté Tottenhamu Hotspur na svém stadionu oslavovali po dvou parádních gólech Romana Pavljučenka páté místo v Premier League a jistotu postupu do Evropské ligy po výhře 2:1 nad Birminghamem City, pro něhož výsledek znamenal potvrzení sestupu o soutěž níž. „Pro mě je to možná nejhorší moment kariéry,“ přiznal po utkání zklamaný kouč hostů Alex McLeish, který v sezóně dovedl tým k triumfu v Ligovém poháru.

Foto: Reuters

Takhle slavil Birmingham zisk Carling Cupu. Teď má jen oči pro pláč.

Článek

Birmingham, jehož dres obléká i bývalý český reprezentant Martin Jiránek, padá z Premier League potřetí během šesti sezón. Před posledním kolem soutěže bylo jasné, že sestupuje West Ham United, v sestupové hře však bylo namočeno dalších pět klubů a na dva z nich čekal „Černý Petr“.

Hosty po přestávce Pavljučenko poprvé zmrazil parádní dalekonosnou trefou. Když už se zdálo, že je vše ztraceno, vykřesal naději na zázrak Craig Gardener, který ranou jedenáct minut před koncem zápasu vyrovnal na 1:1. Remíza mohla za určitých okolností stačit City na záchranu.

Jenže krátce nato v dalším souběžně hraném záchranářském zápase vstřelili branku znamenající záchranu hráči Wolverhamtonu a s Birminghamem to bylo opět zlé. Smrtící sůl do bolavých ran fanoušků a hráčů Birminghamu přisypal v devadesáté minutě druhou skvělou trefou Pavljučenko.

Naše nejlepší sezóna, radoval se kouč Tottenhamu Harry Redknappfoto: Reuters/Juan Medina

„Tohle je těžké skousnout. Ale o našem sestupu se nerozhodlo v neděli. Předvedli jsme skvělý výkon, hráči byli disciplinovaní. Teď jsou ale všichni naštvaní. Já už jsem tohle jednou zažil, když jsem tým přebíral v polovině soutěže. Ale tentokrát je to mnohem horší, protože tohle je můj tým, který jsem si sám sestavil,“ smutnil kouč McLeish.

Birmingham se tak stal prvním týmem od roku 1985 (Norwich), který vybojoval v sezóně trofej a zároveň spadl do druhé ligy. „Od finále Ligového poháru jsme postrádali několik zraněných hráčů, zejména pak Nikolu Žigiče. To pro nás bylo velké oslabení. Pohárové vítězství nás stálo hodně sil. Ani Arsenal neměl od toho finále dobré výsledky. Ale triumf ve Wembley naším sestupem nijak neztratil na ceně, už nám ho nikdo nevezme,“ pokračoval kouč.

Tottenham jásal

Se smutkem Birminghamu kontrastovalo křepčení domácího Tottenhamu. Ten se sice narozdíl od minulé sezóny neprobojoval do Ligy mistrů, přesto jeho trenér Harry Redknapp hodnotil rok lépe než ten předchozí.

„Byla to pro nás fantastická sezóna, lepší než ta předchozí. Dostali jsme se do nejlepší osmičky v Champions League. Vítězství nad Interem Milán bylo senzační, pak také první vítězství na Emirates Stadium nad Arsenalem znamenalo pro fanoušky Spurs velký den,“ radoval se Redknapp.

Jeho tým však bude v příští sezóně bojovat v chudší Evropské lize. V posledním ligovém kole si v ní zajistil účast v souboji na dálku s Liverpoolem, který podlehl na hřišti Aston Villy 0:1.

Reklama

Související témata: