Hlavní obsah

Rosický: Devatenáctce gratuluju, ale jsou to ještě děti

Letní přípravu Arsenalu označil jeho záložník Tomáš Rosický za výživnou. Nelimitovaly ho žádné zdravotní trable, takže dostal do těla stejně jako ostatní. Absolvoval asijské turné a doufá, že klub udrží i hvězdného Španěla Fábregase, o jehož odchodu do Barcelony se spekuluje již několik měsíců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista Tomáš Rosický

Článek

Myslíte, ža Fábregas nebo Nasri odejdou? Mluví se o tom dlouho...

Já fakt nevím, mně se s tím nikdo nesvěřuje... Ale je jasné, že by to bylo velké oslabení.

Jenže vy byste měl jistější místo v sestavě.

Takhle vůbec nepřemýšlím. Arsenal je obrovský klub s velikými ambicemi a na jejich naplnění potřebujete ty nejlepší hráče, nejlepší kádr. Takže nechci, aby Fábregas ani nikdo jiný odcházel. A i kdyby k tomu došlo, trenér by mužstvo stejně doplnil.

Jedinou velkou posilou je zatím útočník Gervinho. Jak zapadl?

Výborně, je to takovej arsenalovskej typ... Gólovej, chytrej. Takových není nikdy dost.

Jak se cítíte na prahu nové sezóny?

Hlavně jsem zdravej, to je nejdůležitější. Vynechal jsem jen dva tréninky a to mě nechali odpočívat. Příprava byla hodně náročná a zvládl jsem ji bez problémů. K tomu to cestování: čtyři dny v Německu, Asie a ještě teď naposledy na otočku Portugalsko. Přitom za dobu, co jsem v Arsenalu, jsme jezdívali vždycky v létě akorát na soustředění do Rakouska.

Poslední dobou nastupujete více zprostředka. Budete to hrát teď pořád?

Tak líbí se mi to víc než na kraji, ale taky byli někteří kluci zraněni. Zrovna Fábregas nebo Nasri. Uvidíme, jako to trenér nakonec postaví. Já se cítím dobře, snad to herně není špatné, ale je mi jasné, že se kádr bude točit. Čeká nás předkolo Ligy mistrů, takže už teď hrajeme pořád dvakrát týdně. A nikdo to asi neodkope všechno.

V české reprezentaci je vaše pozice neochvějná. Jak vůbec vzhlížíte k pokračování kvalifikace o postup na mistrovství Evropy?

Norsko je solidní test, na nejbližšího kvalifikačního soupeře Skotsko to bude ideální příprava. Kdybychom tam vyhráli, oni už by nás těžko doháněli.

Národní tým ovšem letos nehraje podle představ. Věříte, že se to zvedne?

Souhlasím, že to herně není nic moc. Třeba na turnaji v Japonsku to nebylo dopředu ideální, ale dozadu kluci působili hodně kompaktně. Teď je na mně a na Jardovi Plašilovi, abychom ukázali, že umíme hrát i dopředu. Uvědomuju si, že od toho jsem tady. V ofenzívě máme co zlepšovat.

Nemohla by hrát reprezentace třeba jako Hřebíkova devatenáctka, která teď získala stříbro na evropském šampionátu?

Ale vy chcete spojovat něco, co nejde. Já těm klukům moc gratuluju, jenže tohle je úplně jinej fotbal. Dá se říct, že jsou to pořád ještě děti. Čeká je přechod do mužského fotbalu, což je nejdůležitější krok v životě každého hráče. Medaile z nějakého turnaje vám ještě nezaručí, že uděláte kariéru. Podívejte se na stříbrnou dvacítku z Kanady. Taky z toho nic moc nevylezlo. Když jsem hrál v těhle mládežnických výběrech, nikdy jsme nic nevyhráli. Ale vzešli z toho reprezentanti jako Polák, Baroš, Grygera nebo já.

Jenže ta devatenáctka hrála skvělý presink a po taktické stránce chválila tým skoro celá Evropa.

Musíte si uvědomit, že hrajou devatenáctiletí proti devatenáctiletým. Když nastoupíme my proti Xavimu s Iniestou, nejde proti nim takový presink hrát. Oni jsou prostě technicky výjimeční a pak můžete mít obrovské problémy. Ale myslím, že to umíme dobře. Vzpomeňte si na zápas se Skotskem. Z toho musel mít radost i mistr presinku Karel Brückner.

Neznepokojuje vás propad reprezentace v žebříčku FIFA a až třetí koš při losování?

Samozřejmě to nikoho nenechává v klidu. Teď je na nás, abychom zabrali, postoupili do baráže a došli až na šampionát. Pak může přijít zlepšení.

Reklama

Související témata: