Hlavní obsah

Řádění v Anglii zasáhlo i fotbal. Rooney by na rabijáty poslal armádu

LONDÝN

Násilí, rabování, nepokoje. V pěti anglických městech včetně metropole Londýna vzplály pouliční bitky, které už zasáhly i do sportovního dění. Kvůli nim byl zrušen středeční přípravný zápas anglické reprezentace s Nizozemskem, který se měl hrát ve Wembley. Odloženy byly také tři úterní zápasy úvodního kola Ligového poháru na hřištích West Hamu, Charltonu a Crystal Palace.

Foto: Toby Melville , Reuters

Wayne Rooney je z násilí v Británii zděšen.

Článek

"Bohužel musíme oznámit, že zápas s Nizozemskem byl zrušen," napsala FA na svém webu. Na utkání bylo podle agentury AP dosud prodáno přes 70 tisíc vstupenek. Nizozemský tým zpráva o zrušení zastihla ještě před odletem do Británie. "Je to škoda, zůstaneme v Nizozemsku," uvedla mluvčí tamního fotbalového svazu Monique Kesselová.

Nepokoje propukly v londýnské čtvrti Tottenham v sobotu po protestu kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana. Násilníci zapálili několik budov, aut a došlo k rabování obchodů. Poničena byla i část stadionu fotbalového Tottenhamu. Posléze se násilnosti přesunuly i do dalších britských měst. Premiér David Cameron oznámil, že v úterý večer bude v londýnských ulicích 16 tisíc policistů.

Při nepokojích v Londýně hoří i domy.foto: ČTK/AP/Lewis Whyld

Rooney: To řádění je šílené 

"Tohle řádění je šílené. Proč lidé dělají své zemi a městu něco takového?" komentoval na sociální síti Twitter události anglický reprezentant Wayne Rooney. "Je to pro naši zemi ostuda. Skončete to, prosím," dodal útočník Manchesteru United.

"Tihle lidé nemají z policie strach ani respekt. Možná by pomohla armáda. Přítomnost vojáků v ulicích by ty lidi přinutila dvakrát přemýšlet o dalších násilnostech," přidal Rooneyho spoluhráč z klubu i reprezentace obránce Rio Ferdinand.

Reklama

Související témata: