Hlavní obsah

Ruský oligarcha si přeje, aby za jeho Chelsea hrály děti. Trenér poslechl

LONDÝN/PRAHA

Neodporoval. Ruský majitel Chelsea Roman Abramovič vyslovil přání, aby se letošní Carling Cup stal soutěží, v níž budou v jeho týmu dostávat šanci mladí, talentovaní hráči a portugalský kouč Andre Villas Boas ho samozřejmě vyslyšel. K dnešnímu duelu s Fulhamem postaví děti. Šestnáctiletého Chalobaha, osmnáctiletého McEachrana a Lukaka, dvacetiletého Romea. „Nepřicházíme s ničím novým, Arsenal praktikuje podobnou filosofii léta,“ připomínal mladý kouč Chelsea.

Foto: Archiv

Ruský majitel Roman Abramovič (vlevo) s rodinou

Článek

I filosofie Abramoviče se zřejmě mění. Když před šesti lety angažoval na trenérskou lavičku José Mourinha, dal mu za úkol vyhrát co nejvíc trofejí. Charismatický Portugalec začal právě ziskem Carling Cupu.

Teď ovšem ruský oligarcha změnil názor. „Majitel klubu mi sdělil, že mám Carling Cup využít k tomu, abych dával příležitost mladým, talentovaným hráčům, jež v Chelsea máme,“ přiznal portugalský trenér na lavičce Blues Andre Villas Boas před dnešním zápasem s Fulhamem. Neodporoval, poslechl a konal... A docela rád, protože se s touto filosofií ztotožňuje.

Na Fulham s mateřskou školkou

Proto s předstihem oznámil, že v jeho jedenáctce nastoupí šestnáctiletý talent Chalobah, o dva roky starší McEachran a Belgičan Lukaku, dvacetiletý Španěl Romeu, o dva roky starší Bertrand.

Kouč Chelsea André Villas-Boas majitele klubu rád vyslyšel.foto: Reuters/Phil Noble

„Bude pro ně nejen velkým zážitkem zahrát si proti účastníkovi Premier League Fulhamu, bude to i výzva, aby ukázali, co v nich je a nakolik s nimi můžeme pro první mužstvo počítat,“ glosoval nasazení „dětí“ trenér Villas Boas. „S ničím novým ale nepřicházíme. Arsenal uplatňuje podobnou filosofii už léta, přesto se loni dostal až do finále,“ připomněl portugalský trenér před zápasem s Fulhamem, za který by měl naopak poprvé nastoupit český legionář Zdeněk Grygera.

S dětmi třeba až do finále

Chelsea se chce letos vydat v Carling Cupu stejnou cestou. Hrát s „mateřskou školkou“ a přitom zkusit trofej vyhrát.

„Máme dostatek kvalitních hráčů, abychom se o to pokusili. Budu na naše mladé talenty sázet a dávat jim příležitost v celém průběhu soutěže, protože jde o princip. Rozhodně se nestane, že bych sestavu měnil, pokud se probojujeme do závěrečných kol. Když si naše děti postup vybojují, budou hrát, protože podle naší klubové filosofie je Carling Cup přesně soutěží pro ně,“ tvrdil trenér Chelsea Villas Boas.

Reklama

Související témata: