Hlavní obsah

Kouč Benítez zavírá naštvaným fanouškům Chelsea ústa a Čecha to náramně baví

Londýn

Pomalu ale jistě umlčuje trenér Chelsea Rafael Benítez kritické hlasy z tribun. A dělá to tím nejlepším možným způsobem – vítězí. Z posledních sedmi zápasů si jeho svěřenci připsali šest výher a vlajkonoši Blues pomalu zapomínají na Španělova nepěkná slova, která směrem ke Stamford Bridge vysílal ještě ve službách Liverpoolu. Brankář Petr Čech si všiml několika inovací v Benítezově pojetí trénování a kvituje zejména zlepšenou defenzivu.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Rafael Benítez možná získá na Stamford Bridge dlouhodobý kontrakt.

Článek

Chelsea za deset zápasů pod vedením dvaapadesátiletého trenéra inkasovala jen osm gólů, což je statistika, nad kterou si mnou ruce všichni včetně Čecha, který v posledních dvou zápasech vychytal čisté konto. „Vypadáme lépe organizováni. To je ten rozdíl. Dostávali jsme tolik branek. Byli jsme vzadu tak otevření, ale teď tým brání mnohem lépe. Myslím, že to je klíčový rozdíl (naší hry pod Benítezem). Po inkasování pro nás bylo totiž velmi obtížné vrátit se k našemu stylu hry," nechal se slyšet český brankář.

Mezi fanoušky se na Stamford Bridge ještě občas objeví plakát hlásající cosi hanebného o rodákovi z Madridu, pravdou ale zůstává, že to byl právě on, kdo doslova probudil spícího snajpra Fernanda Torrese. Nejdražší posilu v historii klubu, jehož hře se obdivuje nejdůležitější z nejdůležitějších – majitel klubu Roman Abramovič.

Vykoleduje si trenér novou smlouvu?

V lize Benítezův krajan nasázel už sedm gólů a společně s dalším Španělem Juanem Matou vede týmovou tabulku střelců. Není se proto co divit, že se Londýnem začíná špitat o tom, že si Benítez během svátků vykoleduje šanci na delší setrvání v klubu – jeho dosavadní smlouva platí pouze do konce sezóny.

A Čech by nebyl proti. Každý gólman má rád kvalitní defenzivu. „Máme samozřejmě i hráče, kteří jsou schopní skórovat. Proti Aston Ville jsme dali osm gólů, proti Norwichi sice jenom jeden. Ale i to stačí," je spokojený Čech. „Potřebujeme, aby se na obraně podílel celý tým. Máme velice dobré ofenzivní hráče, ale někdy jsme nedělali úplně správná rozhodnutí co se obrany týče," ohlíží se třicetiletý brankář.

Ukázali jsme trpělivost, těší gólmana

„Benítez k nám přišel s několika odlišnými názory na to, jak bychom se měli chovat na hřišti a alespoň do této doby to funguje. Takže doufám, že to tak bude pokračovat i nadále. I proti Norwichi, který jsme porazili jen 1:0, jsme ukázali houževnatost a sehranost. Navíc jsme byli trpěliví do našeho první gólu a kontrolovali hru až do konce. To je velmi dobré znamení," těší Čecha.

Po prohře Manchesteru City stáhli Blues ztrátu na mistrovský celek na rozdíl čtyř bodů, v rezervě navíc mají jeden zápas k dobru. Na vedoucí Manchester United se Chelsea dívá s odstupem uctivých jedenácti bodů – Čech však přesto věří, že šance na titul ještě není pohřbená.

„Potřebujeme získat nějakou šňůru zápasů, z nichž si odneseme tři body. To je jediná cesta, jak snížit ztrátu a jak sebrat výhodu ostatním týmům. Od Manchesteru City už máme jen malou ztrátu a zároveň zvyšujeme náskok na týmy za námi (na trojici Tottenham, Everton, West Bromwich má Chelsea náskok 2 bodů). Navíc City teď ztratili, a pokud by se nám podařilo získat body i proti Evertonu, bylo by to pro nás opravdu velké vítězství," prohlásil Čech, který by měl v neděli nastoupit do svého již 400. zápasu v dresu Chelsea.

Prodloužili byste v Chelsea smlouvu Rafaelu Benítezovi?
Ano
33,1 %
Ne
8,8 %
Ještě bych počkal
58,1 %
Celkem hlasovalo 16340 čtenářů.

Reklama

Související témata: