Hlavní obsah

V Arsenalu osm sezón marně čekal, teď Van Persie slaví titul. Neskutečné, libuje si

Manchester

Myslel si, že se podobných chvil už nikdy nedočká. Byl to jeden z hlavních důvodů, proč nizozemský fotbalový útočník Robin van Persie před letošní sezónou opustil Arsenal a zamířil do Manchesteru United. A na Old Trafford si tento transfer nemohou vynachválit - Rudí ďáblové po roční odmlce ukončili nadvládu městského rivala Manchesteru City a slaví anglický titul. Definitivní jistota přišla po pondělní výhře 3:0 nad Aston Villou, pod kterou se vítězným hattrickem podepsal právě van Persie.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Útočník Manchesteru United Robin van Persie (uprostřed) se raduje ze vstřelení gólu proti Aston Ville.

Článek
Fotogalerie

Oslavy po vítězství Manchesteru United

Manchester United má v tabulce Premier League nedostižný náskok šestnácti bodů a již nemůže být předstižen. Bezprostředně po zápase s Aston Villou tak na Old Trafford vypukly oslavy jubilejního 20. mistrovského titulu. Fotbalisté šťastně pobíhali po trávníku, fanoušci slavili v okolí stadiónu až do ranních hodin.

Klíčovým a rozdílovým hráčem, který se největší měrou zasloužil o titul, byl nizozemský útočník van Persie. V letošní sezóně dal už 24 gólů a manažer Alex Ferguson si jeho angažmá nemůže vynachválit.

„Robin měl fantastický přínos pro naši hru. Popravdě jsem si to ani nedokázal představit, ale jako bychom s jeho příchodem doplnili poslední dílek do našeho puzzle. Vzpomínám si, jak mi manažer Wenger před dokončením přestupu v létě říkal, že van Persie je lepší hráč, než si tady všichni myslíme. A teď vím, že měl pravdu," tvrdí skotský manažer na adresu posily za 24 miliónů liber.

Gól století, jásal Ferguson

Z premiérového anglického titulu se rozplýval i sám van Persie. „Je to skvělé, protože jsem na tu chvíli hrozně dlouho a vždycky předtím marně čekal. Ale je úplně jedno, kdo všechny ty góly dal. Tady hraje jeden velký tým a já jsem rád, že jsem jeho součástí," odmítá devětadvacetiletý střelec sebechválu. „Důležité je, že nám titul už nikdo nevezme. Je to skvělý pocit být šampiónem, navíc dle mého názoru zcela zaslouženě," dodal van Persie.

Nizozemský forvard se v pondělním duelu blýskl především druhým gólem - výstavní trefou z voleje, kterou zužitkoval přesný pas Wayna Rooneyho. „Byl to gól století, fantastická rána, něco neuvěřitelného," tvrdil Ferguson. A van Persie jen přikyvoval. „Skutečně šlo o jeden z nejkrásnějších gólů, které jsem kdy dal. Pomohlo mi i trochu štěstí, ale na tom už nezáleží," dodal nizozemský útočník, který letos Rudým ďáblům vystřílel titul.

United už nyní získali 84 bodů, a když vyhrají zbývající čtyři ligové zápasy, překonají rekord Chelsea ze sezóny 2004/05, která i s brankářem Petrem Čechem a pod vedením Josého Mourinha nastřádala 95 bodů. "Kolik že to máme bodů? 84? V této fázi sezóny jsme jich nikdy tolik neměli. Svědčí to o tom, že jsme zažili opravdu mimořádný ročník," radoval se Ferguson.

Reklama

Související témata: