Hlavní obsah

Škatulata, hejbejte se: Lewandowski a Fábregas do Manchesteru, Cavani do Chelsea?

Londýn/Praha

Jako obyčejně se krátce po skončení sezóny začínají rozkrývat tajenky ohledně nejzajímavějších přestupů letního období. Falcao, Neymar či Götze už svého nového chlebodárce znají, jaké dresy budou oblékat další hvězdy však ještě není známo. Nejaktivnější v Premier League budou pravděpodobně celky s novými trenéry - Manchester United, Manchester City a Chelsea. Pozadu však tentokrát nechce zůstat ani Arsenal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bude hrát Cesc Fábregas i v příští sezóně v Barceloně?

Článek

Mezi nejskloňovanější jména posledních dní rozhodně patří Wayne Rooney. Současný útočník Manchesteru United pomýšlel na odchod z Old Trafford už v průběhu sezóny, když navíc v týmu skončil Alex Ferguson a na jeho místo nastoupil David Moyes, kvůli kterému Rooney před lety odešel z Evertonu, zdálo se, že Rooney začne vybírat, kam přestoupí.

Ferguson sice na lavičce Rudých ďáblů skončil, ještě než zamával při svém trenérském epilogu na hřišti West Bromwiche fanouškům, sešel se se svým nástupcem Moyesem a Rooneym, aby zprostředkoval jejich usmíření. Navenek se zdálo, že krize je zažehnaná. Fergusonův nástupce o Rooneyho projevil zájem, sám hráč se navíc stal hlavní postavou při předvádění nových dresů.

Diskuze ohledně odchodu reprezenta Albionu ale neustávají. O jeho služby projevil nemalý zájem Arséne Wenger z Arsenalu, následoval ho staronový kouč Chelsea José Mourinho. Oba však budou mít podle posledních informací smůlu, jelikož vedení Manchesteru se nechalo slyšet, že žádnému z rivalů v anglické nejvyšší soutěži Rooneyho neprodá. Tím sice United umlčeli Kanonýry i Blues, ale zároveň připustili možnost odchodu robustního útočníka. Ruce si tak mohou mnout v Paris Saint-Germain, odkud podle zákulisních informací odejde opěvovaný Ibrahimovic toužící po návratu do Serie A a jehož by mohl právě Rooney nahradit.

Terče v Itálii: Cavani, El Shaarawy

V italské nejvyšší soutěži si kluby z Anglie nejvíce všímají Edinsona Cavaniho, na jehož výkony pěje chválu zejména sebevědomý Mourinho, jemuž majitel Blues Abramovič dozajista nasliboval neomezené finanční možnosti v přestupní politice. Dosavadní majitel Cavaniho Neapol však prý první nabídku Chelsea odmítl, v té druhé podle anglických médií figuruje k částce 40 miliónů liber také brankář Thibaut Courtois, jeden z nejtalentovanějších gólmanů současnosti.

Kromě Rooneyho a Cavaniho si Mourinho ukázal prstem také na útočníka Zenitu Hulka. Ze stávajícího kádru se mu zamlouvá styl Edena Hazarda či Oskara. O svých kvalitách ho prý budou muset přesvědčovat další hvězdy - Juan Mata a do té doby nedotknutelný Fernando Torres.

Manchester City už si pro příští sezónu pojistil Jesúse Navase ze Sevilly a záložníka Fernandinha v loňském ročníku oblékajícího dres Šachtaru Doněck. Citizens ještě touží po mladé hvězdě AC Milán Stephanu El Shaarawym.

Překvapivě aktivní na přestupovém trhu hodlá být výše zmiňovaný Moyes, který nehledě na to, zda Rooneyho v kádru udrží či nikoliv, hodlá ofenzívu posílit. Roberta Lewandowského Borussie do Bayernu sice nepustila, s odchodem mimo bundesligu však vestfálský celek problém pravděpodobně mít nebude. A právě Manchester United se jeví jako nejvážnější kandidát. Podle listu Daily Mail prý čtyřiadvacetiletý forvard už předběžně přislíbil přestup na Old Trafford.

Vrátí se Fábregas do Premier League?

Stejný server však informoval i o údajném předběžném příslibu barcelonského Ceska Fábregase, sám Španěl však dnes prohlásil: „Stálo mě hodně úsilí se sem (do Barcelony) dostat a nebudu proto přemýšlet o tom, jak se dostat zase pryč. Pokud Barcelona řekne, že mě nechce, bude to něco jiného. Co ale já doopravdy chci, je vítězit v Barceloně. To bylo mým snem od té doby, co jsem byl malým klukem."

V Barceloně si Moyes vyhlédl ještě Thiaga Alcantaru, který se v katalánském celku netěší tak velkému vytížení, jaké by si pravděpodobně představoval. Do kádru navíc bude Skot lákat i Leightona Bainese z Evertonu a sedmnáctiletý talent Luku Shawa ze Southapmptonu. První posilou, kterou Manchester získal po příchodu nového trenéra získal, je uruguayský obránce Guillermo Varela. Dvacetiletý fotbalista přesvědčil zástupce anglického mistra o svých kvalitách v květnu během dvoutýdenní zkoušky a Peňarol Montevideo za něj obdrží zhruba 2,8 miliónu eur (téměř 72 miliónů korun).

Do přestupové hry by měl v letošním přestávkovém bloku výrazně promluvit i Arsenal. Jeho trenérovi Arsénu Wengerovi přislíbil uvolnit nemalé finanční prostředky generální ředitel týmu Ivan Gazidis. Kromě ambic ohledně získání Rooneyho však francouzský kouč o plánovaných posilách prozatím mlčí.

V rovnici na příští sezónu stále zůstává velký počet neznámých. Zůstane nakonec Rooney v Manchesteru? Uspěje Chelsea v boji o získání Cavaniho a Hulka? Odolá Tottenham útoku Realu a udrží Garetha Balea? A opravdu skončí Cristiano Ronaldo v Bílém baletu, nebo jen vyjednává o lepší smlouvě?

Odpovědi se fotbaloví fanoušci dočkají v následujících měsících...

Reklama

Související témata: