Hlavní obsah

Útočník Kozák přestoupil z Lazia Řím do Aston Villy

Birmingham
Aktualizováno

Reprezentační útočník Libor Kozák po pěti letech opustil Lazio Řím a přestoupil do Aston Villy. S účastníkem anglické ligy podepsal čtyřiadvacetiletý český fotbalista podle klubového webu smlouvu na čtyři roky. Přestupovou částku birminghamský celek nezveřejnil, britská média spekulovala o sumě sedm miliónů liber (asi 212 milionů korun). To by byl nejdražší transfer českého fotbalisty za poslední čtyři roky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační útočník Libor Kozák.

Článek

"Sledovali jsme ho několik měsíců a chtěli ho přivést k nám do klubu. Jsem rád, že se to povedlo," uvedl na internetových stránkách Aston Villy trenér Paul Lambert.

O Kozákově odchodu z Lazia se pravidelně spekulovalo každé přestupové období. Opavský rodák, který se v minulé sezóně stal s osmi góly nejlepším střelcem Evropské ligy, v Římě nedostával příležitost podle svých představ. V létě se mluvilo dokonce o tom, že o něj stojí slavný AC Milán.

"Libor měl opravdu neuvěřitelnou gólovou bilanci v Evropské lize. V Laziu nedostával tolik šancí v italské lize, ale ukázal, že má potenciál se uplatnit v silném klubu se skvělou tradicí. Potřebovali jsme někoho takového, protože na pozici hrotového útočníka nám zůstal jen Christian Benteke," řekl Lambert.

Bývalý hráč Opavy za Lazio během pěti let odehrál 58 ligových zápasů a vstřelil 10 branek. Celkem absolvoval 79 soutěžních utkání s bilancí 22 gólů. Sezónu 2009/2010 strávil na hostování v Brescii. S římským týmem získal dvakrát Italský pohár a jednou domácí Superpohár. Čtyřnásobný reprezentant se prvního gólu v národním týmu dočkal v srpnové přípravě s Maďarskem. Kozák nechybí ani v nominaci trenéra Michala Bílka pro kvalifikační duely o postup na mistrovství světa s Arménií (6. září) a Itálií (10. září).

Splnil se mu sen

"Doufám, že je to dobrý krok pro mě i pro Aston Villu, protože všechno je o týmu. Je to klub s velkou historií a fantastickou fanouškovskou základnou. Už odmalička jsem měl sen hrát Premier League a dostat tu možnost ve Ville mi dodává neuvěřitelnou motivaci. Jsem velmi šťastný," uvedl Kozák.

Stal se pátým českým hráčem v letošní sezóně anglické lize po brankáři Petru Čechovi a obránci Tomáši Kalasovi z Chelsea, záložníkovi Tomáši Rosickém z Arsenalu, obránci Ondřeji Čelůstkovi ze Sunderlandu a útočníkovi Matěji Vydrovi z West Bromwiche.

"O Aston Ville i Premier League si promluvím s Tomášem Rosickým a Petrem Čechem v reprezentační přestávce a věřím, že mi o Ville řeknou opravdu pozitivní věci ze vzájemných duelů v této sezóně. V minulém ročníku jsem dal nějaké branky v Evropské lize, za což jsem rád, ale také vím, že nebude snadné skórovat v Premier League. Tudy se proto bude ubírat veškerá moje pozornost," uvedl Kozák.

V letní pauze se stal už sedmou posilou Aston Villy, která v úvodu nové sezóny porazila Arsenal, ale pak v anglické lize dvakrát prohrála a je třináctá. Za klub v minulosti hráli i čeští fotbalisté Milan Baroš a Patrik Berger.

Reklama

Související témata: