Hlavní obsah

Gólman Hart za City nechytá, v bráně teď vládne rumunský dlouhán. Anglie je rázem v nejistotě

Praha

Fotbalová Anglie může mít před mistrovstvím světa v Brazílii velké trable. Brankář Joe Hart totiž nechytá. Kouč Manchesteru City Manchesteru City Manuel Pellegrini z neohrožené jedničky klubu udělal dvojku. Kvůli opakujícím se chybám.

Foto: Phil Noble, Reuters

Naštvaný gólman Manchesteru City Joe Hart (vlevo) se musí smířit s rolí náhradníka. Jedničkou anglického celku je momentálně Costel Pantilimon.

Článek

A že by ho chtěl hned vrátit do branky, to se jako reálné vůbec nejeví. „Nevím, kdy bude zpátky," odbývá dotazy novinářů šedesátiletý chilský kouč, který do City přišel před letošní sezónou.

To, že jedničku anglické reprezentace vyndal z brány, nebylo až tak nečekané. Šestadvacetiletý Hart totiž v posledních měsících často chyboval. A jeho minela v duelu s Chelsea 27. října, po níž dal Torres v 90. minutě vítězný gól, byla poslední kapkou. „Nešlo jen o tento zápas, chyby dělal delší dobu. Potřebuje si chvíli odpočinout," vysvětluje Pellegrini.

Jak dlouhá ta pauza bude, sám neví. „Uvidíme. On sám dobře ví, že musí znovu začít tvrdě pracovat. Má mou podporu. Dobře vím, že je anglickou jedničkou a jsem si jistý, že se zase vrátí do formy, jakou měl v posledních dvou letech," přiznává chilský trenér.

Do branky klubu s milióny od šejků z Abú Zabí v zádech se postavil rumunský obr Costel Pantilimon, s 203 centimetry momentálně nejvyšší hráč v Premier League.

Do této doby ho možná ani moc lidí neznalo. Do City přišel před minulou sezónou na hostování z Temešváru. S jediným cílem: aby po odchodu Givena kryl záda Hartovi. V lize si pod koučem Mancinim nezachytal, ale zato v anglických pohárech převáděl často fantastické výkony. V FA Cupu udržel čtyřikrát v řadě čisté konto. Svému týmu pomohl až do finále. Tam nakonec dostal přednost Hart a Manchester prohrál s Wiganem 0:1.

Na poměry Manchesteru City levná posila

Pantilimona si přesto v Manchesteru po sezóně pojistili. Za 3 milióny liber ho z Temešváru vykoupili a dali mu kontrakt do roku 2016. Roli dvojky bez problémů přijal, byl na ni zvyklý. V nové sezóně ho Pellegrini poprvé zkusil v Capital One Cupu proti Wiganu a vychytal čisté konto. O pět týdnů později, 30. října, si ve stejné soutěži připsal další nulu po zápase v Newcastlu. To už šel do branky v reakci na minely jedničky Harta.

A minulou sobotu chytal konečně i v Premier League. Udržel opět čisté konto a bavil se, jak jeho spoluhráči nasázeli Norwichi sedm gólů. V úterý navíc poprvé chytal i v Lize mistrů a City s Rumunem v bráně znovu vyhráli.

Pantilimon ani Hart s médii v těchto dnech nekomunikují, o brankářských otázkách hovoří pouze Pellegrini. „Joe to přijal v pohodě. Pracuje dobře, podporuje Costela," uvedl kouč. Spekuluje se však, že Hart nese novou roli hodně těžce. Vždyť vypadl ze sestavy po 123 odchytaných zápasech v Premier League v řadě. Chová se prý často arogantně a tomu mu určitě nepřidá.

Problém pro Anglii

Největší obavy z toho má anglická reprezentace s výhledem na mistrovství světa v Brazílii. Hart je neohroženou jedničkou a za ním je velká díra. V kádru jsou ještě Forster z Celtiku Glasgow, na něhož během ligových zápasů kvůli dominanci klubu ve Skotsku někdy nejde jediná střela. A pak je tu Rudy z Norwiche, jenž naposledy vyfasoval sedmičku na City. Všichni tři jsou nominováni na nejbližší reprezentační zápas, přípravu s Chile.

„Situace není dobrá, ale věřím, že Joe bude brzy zpátky ještě silnější a lepší," říká trenér brankářů v anglické reprezentaci Ray Clemence. „Samozřejmě bych byl radši, kdyby s ním měl Manuel Pellegrini větší trpělivost, ale chápu, že fotbal je v první řadě o výsledcích. Má teď alespoň šanci více pracovat v tréninku a vrátit se na úroveň, kde byl třeba před rokem," nevidí někdejší reprezentační gólman situaci tragicky. „Nepochybuji o tom, že Hart bude jedničkou Anglie na mistrovství světa," tvrdí další bývalý brankář Anglie Nigel Martyn.

Hartovi vyjadřují podporu nejrůznější lidé, dokonce i gólman městského rivala United David de Gea. On sám přitom dobře ví, jaké to je na čas vypadnout ze sestavy. „Joe je skvělý brankář. Nikdo si nemůže udržet stejnou formu po celé roky a občas nechybovat. Jsem přesvědčený, že se brzy vrátí," prohlásil španělský gólman United.

Costel Pantilimon očima Lukáše Magery
V Temešváru jsem ho zažil celé tři roky, co jsem tam působil. Tenkrát to byl mladý gólman, ze začátku se střídal s jedním Portugalcem. Ale pak se dostal do branky, dařilo se mu, začal chytat i v nároďáku. V brance už zůstal. Je hodně vysoký, ale vždycky byl i hodně mrštný a dobrý na čáře. Rozhodně ne neohrabaný. Hráli jsme pravidelně evropské poháry, dokonce i proti Manchesteru City, tak si ho tehdy možná všimli. Když ho vzali na hostování, bylo to přesto poměrně nečekané. Ale asi přesvědčil, když ho pak koupili. Pro svou výšku bude v Anglii při častých centrech do vápna hodně ceněný a docela mě potěšilo, že tam teď začal chytat. Hart dělal hodně chyb a bylo to celkem logické.

Reklama

Související témata: