Hlavní obsah

Mourinho chce Chelsea trénovat dvanáct let. Nikoli ale kvůli penězům, protože v Realu bral daleko víc

Londýn/Praha

„Nepřišel jsem na Stamford Bridge kvůli penězům. Myslet jen na ně, zůstal bych v Madridu,“ prozradil před pondělním večerním soubojem s Arsenalem kouč Chelsea José Mourinho, že jeho prioritou nejsou rozhodně finance. „Mám tady totiž daleko méně peněz, než jsem měl v Realu. Jsem tady, protože mám tento klub rád a chci pracovat na projektu, který nosím v hlavě. Nejméně dvanáct dalších let,“ rozpovídal se kontroverzní portugalský trenér.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Kouč Chelsea José Mourinho (vlevo) udílí pokyny Andrému Schürrlemu.

Článek

Vítali ho jako spasitele a zachránce. Vždyť Mourinho to byl, kdo během první štace na Stamford Bridge dovedl Chelsea promptně k trofejím. Vyhrál s ní Premier League, FA Cupu i Ligový pohár...

Návrat na místo činu však až tak úplně nekoresponduje s představami Mourinha ani Chelsea. A nic na tom nemění, že Blues postoupili do jarní části Ligy mistrů, v Premier League se drží na výsluní a v FA Cupu rovněž pokračují dál.

„Nevrátil jsem se proto, že by mě v Chelsea čekala snadná práce. Nejsem tu ani proto, že bych převzal tým připravený k ataku na titul. A smlouva nebo snad peníze nehrály už teprve roli, protože v Realu jsem pobíral daleko víc," svěřoval se Mourinho fanouškům Chelsea. „Mám prostě tento klub rád a chci pracovat na projektu, o němž mám jasné představy."

Onen projekt je pochopitelně prostý, neboť jak majiteli Chelsea Romanu Abramovičovi, tak i Mourinhovi jde o to, aby klub figuroval neustále na samém vrcholu anglického i evropského fotbalu.

„Dlouhodobý projekt ovšem vyžaduje trpělivost a čas potřebný k tomu, aby lidé pracovali bez tlaku," připomněl charismatický Portugalec. „Minimálně dvanáct let bych chtěl na Stamford Bridge zůstat. Příští měsíc mně bude jednapadesát, takže do třiašedesáti povedu Chelsea. A po ty dva zbývající povedu národní mužstvo, s nímž se chci zúčastnit mistrovství světa," nezapomněl na prohlášení, které před časem učinil. V pětašedesáti chce odejít do trenérského důchodu.

Reklama

Související témata: