Hlavní obsah

Rosický sice na jaře mohutně finišoval, devátý Zlatý míč ale Čechovi nesebral

Praha

Mohutný jarní finiš kapitána české fotbalové reprezentace a legionáře ve službách londýnského Arsenalu Tomáše Rosického málem otřásl výsadním postavením Petra Čecha v tradiční tuzemské anketě Zlatý míč ČR. Letošní osmnáctý ročník totiž vyhrál gólman londýnské Chelsea s náskokem pouhých jedenadvaceti bodů. Podstatné ale samozřejmě je, že na trofej, kterou bude vzhledem k zranění a probíhající rehabilitace přebírat až 3. září před přípravným zápasem s USA, dosáhl již podeváté.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Petr Čech má Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny předplacený. Vyhrál ho už podeváté...

Článek

Po podzimu kraloval Čech novinářské anketě o Zlatý míč suverénně, na jaře však o celkový primát málem přišel. To proto, že Rosickému se v Arsenalu dařilo, sehrál celou řadu vydařených zápasů, táhl Kanonýry v Premier League i v FA Cupu a nakonec se dočkal i vysněné trofeje. Gunners po finálové výhře nad Hullem triumfovali v nejstarší klubové soutěži světa.

Po Zlaté rukavici i Zlatý míč

V novinářském hlasování, do něhož se v letošním ročníku zapojilo 117 hlasujících, se to pochopitelně odrazilo. Rosický stáhl Čechův bodový náskok na minimum, devátý Zlatý míč mu však nesebral.

„Každoročně opakuji, že vítězství v jakékoli individuální anketě beru jako ocenění své práce. Platí to i pro Zlatý míč. Získal jsem ho už podeváté a o to víc tento primát těší," přiznával Petr Čech, jenž se v letošní sezóně dočkal i dalších ocenění.

Fotbalisté působící v Premier League ho zvolili do nejlepší jedenáctky skončeného ročníku, společně s brankářem Arsenalu Wojciechem Szczęsnym získal Zlatou rukavici určenou gólmanovi s největším počtem vychytaných nul. A s šestnácti čistými konty dokonce již potřetí v kariéře. V Chelsea pak Čech počtem ligových startů korigoval klubové statistiky.

„Jen mrzelo, že jsem se zranil a chyběl na nejdůležitější zápasy závěru sezóny. A hlavně na semifinále Ligy mistrů s Atlétikem," doznával Čech, který musel hned v úvodu první semifinálové partie Champions League s pozdějším finalistou Atlétikem střídat.

Hušbauer hned za dvojicí z ostrovů

Třetí příčka v novinářské anketě nakonec patří letenskému dirigentovi a nejlepšímu ligovému kanonýrovi Josefu Hušbauerovi. Vzhůru ho katapultovaly výsledky Sparty, její primát v lize i domácím poháru, stejně jako výkony, jež podával v reprezentaci.

Není bez zajímavosti, že mezi jedenácti nejlepšími ve Zlatém míči se tentokrát objevilo šest hráčů z domácí ligy - kromě Hušbauera i jeho kluboví spoluhráči Dočkal, Lafata a Kadeřábek a spolu s nimi i plzeňští fotbalisté Horváth a Limberský.

„Zažil jsem docela určitě nejlepší sezónu v kariéře, o něčem podobném se mně před jejím začátkem ani nesnilo," přiznával Josef Hušbauer, jemuž radost kalí jen to, že v nedělním ligovém duelu v Mladé Boleslavi spatřil žlutou kartu a v sobotu se tak na trávníku  v zápase Sparty s Jihlavou na mistrovské korunovaci svého mužstva podílet nebude.

Zlatý míč ČR 2013 - 2014
1. Petr ČECHChelsea1384
2. Tomáš ROSICKÝArsenal1363
3. Josef HUŠBAUERSparta846
4. Vladimír DARIDAFreiburg597
5. Bořek DOČKALSparta461
6. Václav KADLECEint. Frankfurt373
7. Pavel HORVÁTHPlzeň327
8. David LIMBERSKÝPlzeň265
9. David LAFATASparta261
10. Tomáš HÜBSCHMANŠachtar Doněck238
11. Pavel KADEŘÁBEKSparta167

Reklama