Hlavní obsah

Čech vzdal hold v Chelsea končícímu Lampardovi: Bylo výsadou hrát s legendou

Londýn

Po 13 letech opouští fotbalovou Chelsea záložník Frank Lampard a hold klubové ikoně složil i jeho dlouholetý spoluhráč brankář Petr Čech. „Bylo privilegium hrát se skutečnou legendou Chelsea a jedním z nejvýznamnějších hráčů v historii Premier League,“ napsal gólman české reprezentace na svém twitterovém účtu a přidal fotografii, na níž drží hvězdného záložníka na ramenou po utkání s Aston Villou. Nejlepšímu střelci v historii londýnského klubu vypršela po sezóně smlouva a na Stamford Bridge už pokračovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Frank Lampard a Chelsea, tohle spojení platilo dlouhých třináct let.

Článek
Fotogalerie

Lampard přišel do Chelsea v roce 2001, o tři roky dříve než Čech, z jiného londýnského celku West Hamu United za 11 miliónů liber. S klubem získal třikrát mistrovský titul a čtyřikrát Anglický pohár, v roce 2012 mu pomohl k vítězství v Lize mistrů a loni k triumfu v Evropské lize. Ve všech soutěžích nastřílel za Chelsea celkem 211 gólů v 649 zápasech.

"Tenhle klub se stal součástí mého života. Ať už bude moje další výzva jakákoli, budu pořád patřit mezi vás a budu mít Chelsea ve svém srdci," vzkázal fanouškům v prohlášení Lampard, který se nyní připravuje s národním týmem v Miami.

Pětatřicetiletý anglický reprezentant má údajně nabídky ze 16 týmů,  hovoří se i o tom, že by mohl zamířit do nového klubu New York City, který bude hrát od příštího roku MLS. Lampard se však chce rozhodnout o své budoucnosti až po mistrovství světa v Brazílii.

Nebude kufry pakovat i Čech?

S Chelsea se ale možná rozloučí také právě Čech. O místo ho totiž může připravit Thibaut Courtois. Talentovaný Belgičan je kmenovým hráčem londýnského celku, poslední tři roky ale hostoval v Atlétiku Madrid, kde se letos stal vítězem španělské ligy a finalistou Ligy mistrů. Podle Daily Mail chce kouč Mourinho dvaadvacetiletého Belgičana toto léto přivést zpět na Stamford Bridge, aby s Čechem bojoval o místo týmové jedničky.

Podle posledních informací napříč médii již nyní monitoruje dění okolo Čecha zejména další londýnský celek Arsenal, kde by se brankář mohl sejít v jednom dresu s dalším reprezentačním tahounem Tomášem Rosickým.

Manažer Kanonýrů Arséne Wenger je velkým obdivovatelem obou českých hvězd a rád by Čecha přivedl jako konkurenta a zároveň učitele pro stávající mladou jedničku týmu Wojciecha Szczesného. Na Stamford Bridge by tak mohlo skončit Čechovo desetileté neohrožené kralování mezi třemi tyčemi a začít nová éra, tentokrát Courtoisova.

Courtois budoucnost zná, ale nepoví

„Mám v Chelsea ještě dva roky platnou smlouvu, po šampionátu v Brazílii bych měl v Londýně nastoupit k tréninku. Pak si promluvíme, co dál," zní nejčerstvější vyjádření Čechova konkurenta Courtoise. Ten už je podle svých slov s portugalským koučem o budoucnosti dohodnut, sdílný ale zatím směrem k novinářům příliš nebyl. „Ano, Mourinho mi volal před závěrečným zápasem ligy s Barcelonou. O čem jsme mluvili, zůstane mezi námi," utnul diskuzi mladý Belgičan.

Španělský mistr si už ale našel případnou náhradu za dosavadní brankářskou jedničku, z Getafe získal Miguela Ángela Moyu. Třicetiletý Moyá s Atlétikem po absolvování zdravotní prohlídky podepíše tříletý kontrakt. Přestupní částka nebyla zveřejněna, podle spekulací španělských médií za něj klub zaplatí okolo tří miliónů eur (asi 82 miliónů korun).

Reklama