Hlavní obsah

Vela má smůlu. O Mexičana stálo mistrovské Atlético, za hubičku se ale vrací do Arsenalu

Londýn

Mexický fotbalista Carlos Vela je po dvou letech v Realu Sociedad na cestě zpátky na ostrovy. Londýnský Arsenal, z něhož do Španělska odešel, totiž podle prezidenta klubu ze San Sebastianu uplatní klauzuli ve smlouvě, která umožňuje anglickému celku znovu hráče odkoupit. Sociedad nemůže proti vůli Arsenalu nic udělat a navíc vyinkasuje směšné odstupné.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Vítězové FA Cupu z Arsenalu mají staronovou posilu - ilustrační fotografie.

Článek

Když se Carlos Vela před dvěma roky loučil s Londýnem, myslel si, že už je to definitivní. Do anglické metropole přišel jako šestnáctiletý mladíček poté, co zaujal Arsenal na mistrovství světa hráčů do sedmnácti let, kde ovládl tabulku střelců. Kanonýři za něj zaplatili něco málo přes půl miliónu liber a po výchovné části ve své akademii jej poslali do světa sbírat zkušenosti z ostrých zápasů.

Během několika let se Vela objevil v barvách West Bromwiche a španělských týmů Salamanky, Osasuny a Realu Sociedad. V posledně jmenovaném celku nastřílel během 30 startů 12 gólů, a protože v Arsenalu nedostal přes své evidentní střelecké nadání šanci se pořádně prosadit, v létě roku 2012 se do Sociedadu přestěhoval natrvalo. Nebo se tak alespoň zdálo.

Chudý klub zaplatil za Mexičana pouhé 3 milióny eur, ale zato nechal Arsenal vklínit do smlouvy dodatek, který dává Londýňanům právo kdykoli vykoupit Velu zpátky. Navíc za pro takový klub směšnou částku 4 milióny eur. Velova cena je ale podle uznávaného serveru transfermarkt.de momentálně 20 miliónů eur a po odchodech Davida Villy a Diega Costy se o jeho služby vážně uchází finalista Ligy mistrů a čerstvý španělský mistr Atlético Madrid.

Velu by chtěli udržet také v Sociedadu, obzvláště poté, co je na spadnutí odchod dalšího klíčového hráče Antoina Griezmanna. O něj se údajně také Arsenal uchází. Do Londýna tak odletěl šéf klubu ze San Sebastianu Jokin Aperribay, aby se s protějšky dohodl na ideálním řešení pro všechny. Podle vlastních slov ovšem neuspěl a Vela se vrací na ostrovy.

„Arsenal nás informoval, že Carlos Vela bude příští sezónu v jejich kádru,“ uvedl zklamaný fotbalový boss pro rádio Cadena Ser. „V této věci neprobíhají žádná jednání a je těžké mluvit o tom, jestli nějaká vůbec budou,“ dodal. Pokud si Arsenal návrat Vely opravdu přeje, stačí mu o tom pouze informovat španělský klub a zástupce hráče.

Sám Vela, který nereprezentuje rodné Mexiko již od roku 2011, přitom údajně nedávno vyjádřil přání využít lukrativní nabídku mistrovského Atlétika.

Reklama

Související témata: