Hlavní obsah

V Anglii si Čech určitě nezachytá, tvrdí někdejší asistent Chelsea Wilkins

Londýn/Praha

Jedno je téměř jisté. Na ostrovech si Petr Čech Premier League v příští sezóně nezachytá a na rekord v Premier League v počtu zápasů odchytaných s nulou nedosáhne. Poslední vyjádření kouče Chelsea Josého Mourinha po duelu s Liverpoolem, při němž zraněný český gólman neseděl ani na lavičce náhradníků, dávají za pravdu všem, kteří tvrdili, že portugalský trenér prostě Čecha ke konkurenci nepustí. „Je vyloučeno, aby ho prodal třeba do Arsenalu. To Mourinho v žádném případě neudělá,“ ujišťuje Ray Wilkins, který v letech 2008 až 2010 působil na Stamford Bridge jako Ancelottiho asistent a má tam stále úzké vazby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech zřejmě po sezóně Chelsea zamává a na rozloučenou i zatleská.

Článek

Nástup mistrovské Chelsea

Někdejší asistent Chelsea má nejen dobré informace z klubového zákulisí, ale i zkušenosti s transfery v letech minulých.

„Když se podíváte na velké odchody z Chelsea v posledních několika letech, až na Juana Matu žádný hráč neodešel do konkurenčního klubu Premier League. Anelka, Drogba, Kalou - ti všichni byli prodáni mimo Anglii, aby Chelsea nemohli ublížit," argumentuje Ray Wilkins a připomíná, že Mourinho tuto filozofii vyznává obzvláště tvrdošíjně.

Jen přestup Maty, který odešel v lednu 2014 do Manchesteru United, posvětil, protože vynesl 37,5 miliónu liber.

V případě Čecha se ovšem bude své filozofie držet úporně. „Prioritou pro mě je, aby Petr zůstal. Když to nepůjde a odejde, tak do ciziny. Nechci, aby chytal za jiný anglický klub," prohlásil ostatně Mourinho po nedělním utkání s Liverpoolem.

Dvaatřicetiletý Čech ovšem nechce v Chelsea zůstat, pokud by dál měl figurovat v roli brankářské dvojky za Courtoisem.Vždyť v této sezóně odchytal jen pět ligových a devět dalších soutěžních zápasů.

Rozhoupou se v Paříži?

„To, co funguje v tomto roce, už v dalším fungovat nemůže. Z mého pohledu to jde jen pro jednu sezónu. Druhou s takovýmto vytížením už absolvovat nechci," prohlásil Čech, kterého dělí jen tři zápasy s vychytanou nulou od rekordu legendárního Davida Jamese. Ten v Premier League udržel čisté konto ve 170 střetnutích.

„Když je člověk už tak blízko podobnému milníku, v hlavě to určitě má. Ale překonání zmiňovaného rekordu v mém rozhodování nejdůležitějším motivem nebude," nechal se slyšet český legionář, jenž má v Chelsea ještě rok smlouvu.

Že by ale zaútočil na zmíněný rekord v dresu Arsenalu nebo snad Liverpoolu, to bývalý asistent Chelsea Ray Wilkins vylučuje. A Mourinho vlastně také.

„Udělá s Čechem prostě totéž, co předtím s Drogbou, Anelkou a spol. Proto se za této konstelace dost podivuji, že Paris Saint Germain dosud nepředložil Chelsea svou nabídku. Italský gólman Sirigu není pro klub s takovými ambicemi, jaké Paris SG má, dost dobrý," naznačil Wilkins, kam by mohl Petr Čech zamířit.

Reklama

Související témata: