Hlavní obsah

Abramovič by pro Chelsea nenašel lepšího trenéra, než jsem já, je si jistý Mourinho

Londýn/Praha

Vyřazení z Ligy mistrů se neobává. A o svou budoucnost v Chelsea už teprve nemá José Mourinho obavy, i když v Premier League se jeho tým zmítá jen těsně nad čarou ponoru a v Lize mistrů musí dnes večer zvládnout duel s Portem, aby postoupil do jarních vyřazovacích bojů. „Roman Abramovič ve mně vidí stále správného muže. Pokud by mě vyhodil, zbavil by se nejlepšího trenéra, jakého kdy v Chelsea měl,“ je si Mourinho jistý, že za ním ruský majitel klubu dál stojí a stát bude.

Foto: John Sibley, Reuters

Kouč Chelsea José Mourinho.

Článek

Mourinho zažívá situaci, jakou dosud nikde a nikdy nepoznal. Na všech předchozích štacích byl úspěšný, nikde se mu nestalo, aby se propadl až k samotnému dnu tabulky. Jenže teď figuruje jeho Chelsea po zpackaných patnácti ligových kolech až na čtrnácté příčce, přičemž její manko na vedoucí Leicester narostlo na sedmnáct bodů.

A v Lize mistrů má také nůž na krku. V posledním utkání základní skupiny G musí dnes večer s Portem alespoň remizovat, protože jedině tak zabrání při předpokládaném vítězství Dynama Kyjev nad Maccabi Tel Aviv vyřazení.

„Nemyslím si, že by Roman Abramovič byl člověkem, jenž by měnil podle toho, jak fouká vítr. A to přesto, že vím, že vítr výsledků je větrem hodně silným a významným," meditoval Mourinho před dnešní večerní partií, v níž narazí na klub, v němž trenérskou kariéru začínal a s nímž vyhrál Ligu mistrů.

„On totiž ví, kdo jsem, co jsem pro klub udělal, a je přesvědčen, že jsem pravým mužem pro trenérskou práci v Chelsea. Ostatně, i proto mě před dvěma lety přivedl zpátky na Stamford Bridge a v srpnu se mnou podepsal novou čtyřletou smlouvu," vypočítával Mourinho důvody, proč si je svou pozicí tak jistý bez ohledu na výsledky a postavení v tabulce.

Zvláště, když sám o sobě nepochybuje a je naopak přesvědčený, že ho současná těžká situace posílila a obohatila.

„Zažívám ji jako trenér poprvé, nebyl jsem na něco podobného zvyklý. Díky ní jsem ale zjistil, že jsem ještě silnější, než jsem si sám myslel. Pokud člověk stále vyhrává, je to nádherný život, ale teprve když se musí vyrovnávat se špatnými výsledky, pozná, jak na tom je doopravdy. A já se každý den probouzím silnější, s novou motivací a chutí do práce," tvrdí Mourinho, že ho současná mizérie nijak nevykolejila a že si je jistý, že situaci zvládne.

Dnes večer v Champions League proti Portu, stejně jako v pondělí, kdy na jeho Chelsea čeká v Premier League zápas pravdy na hřišti vedoucího Leicesteru.

Reklama

Související témata: