Hlavní obsah

Lišky v závěru vyválčily výhru a upevnily si vedení. Chelsea ukončila Forsterovu neprůstřelnost

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Chelsea otočili vývoj sobotního utkání 27. kola anglické Premier League a na půdě Southamptonu nakonec zvítězili 2:1. Střelci Blues tak ukončili téměř desetihodinovou neprůstřelnost brankáře Frasera Forstera. Vedoucí Leicester udolal doma Norwich 1:0 a v čele neúplné tabulky má náskok pěti bodů před druhým Tottenhamem. Jedinou branku střetnutí vstřelil v 89. minutě Leonardo Ulloa. West Ham přehrál v Upton Parku hosty ze Sunderlandu 1:0 a vyšvihl se na pátou příčku před Manchester United, který má ale nedělní duel s Arsenalem k dobru.

Foto: John Sibley, Reuters

Obránce Chelsea Branislav Ivanovič (vlevo) střílí rozhodující branku v duelu se Southamptonem.

Článek
Fotogalerie

Trenér Chelsea Guus Hiddink se musel znovu obejít bez defenzivní opory Terryho a hned v úvodu přišla další komplikace pro jeho tým, když se zranil Pedro. Úvodní dvacetiminutovka patřila Southamptonu, jenž však územní převahu a aktivní napadání v gól nepřetavil. S končící 27. minutou si první pokus na branku připsali i hráči Blues. Oscar vypálil z hranice vápna, ovšem na brankáře Forstera nevyzrál.

Po půl hodině pohotově zakončoval Austin a jen těsně minul levou tyč Courtoisovy svatyně. V závěru poločasu začali přebírat iniciativu Blues, jenže přes precizně zorganizovanou obranu Saints si žádnou šanci nepřipravili. Naopak těsně před přestávkou rozveselil fanoušky na St. Mary's Stadium Shane Long, jenž využil velkou hrubku Rahmana Baby a rozvlnil síť za vyběhnuvším Courtoisem. Irský útočník si tak připsal sedmý zásah v sezóně.

Po změně stran se Chelsea tlačila více do zakončení a po zmatcích v brankovišti soupeře hlavičkoval z bezprostřední blízkosti Mikel, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Po hodině hry si na Hazardův centr naskočil Costa, jenže ani on nevylepšil přesnost střelby. Chelsea se vyrovnání dočkala čtvrt hodiny před koncem. Fábregas centroval do vápna nezkoncentrované obrany a k údivu všech přihlížejících míč doletěl za záda gólmana Forstera, jemuž tak skončila úctyhodná série bez inkasovaného gólu.

Brankou povzbuzení Blues ožili a v 82. minutě pálil nebezpečně Willian. O šest minut později si na rohový kop naskočil Ivanovič a nechytatelnou hlavičkou otočil vývoj zápasu ve prospěch londýnského klubu. Chelsea od Hiddinkova nástupu ještě neprohrála. Southampton poznal hořkost porážky po šesti zápasech.

Ulloa ukončil trápení lídra

Leicester toužil napravit předchozí ligovou porážku na hřišti Arsenalu, ale proti Norwichi bojujícímu o záchranu se mu dlouho nedařilo. Větší šance dokonce měli zpočátku hosté a favorit v prvním poločase ani jednou nevystřelil na branku.

Domácí přesto dokázali strhnout vítězství na svou stranu, když v předposlední minutě dorazil na zadní tyči střílený centr do opuštěné branky střídající Ulloa. Argentinský útočník byl v té chvíli na hřišti jedenáct minut a připsal si třetí trefu v ligové sezóně. Lišky podeváté za sebou doma neprohrály.

Antonio zařídil výhru Kladivářů

Sunderland začal duel s West Hamem náporem, usadil se před brankou protivníka, ale výraznější možnost ke skórování si nevytvořil.

Postupem času se hra Kladivářů ustálila a převzali otěže zápasu. V 19. minutě pak domácí poprvé zahrozili. Lanzini obešel tři protihráče, ideálně našel Nobla, ale jeho pokus skvělým zákrokem vytěsnil na břevno Mannone. O minutu později si s míčem pohrával Adrián a málem daroval gól nejlepšímu střelci Černých koček Defoeovi. Po půl hodině otevřel skóre Michail Antonio, který se po laxním přístupu van Aanholta prodral do pokutového území a střelou na vzdálenější tyč překonal brankáře Mannoneho.

Sunderland hrál po přestávce aktivněji. Útočník Defoe utekl domácím obráncům, jenže se skákaným balónem si nedokázal poradit tak, aby tváří v tvář Adriánovi zakončil přesně. V 75. minutě se ve stoprocentní šanci objevil Rodwell, ale španělský gólman Adrián fantastickým přesunem zabránil vyrovnání.

Na druhé straně mohl zvýšit Caroll, orazítkoval ovšem pouze brankovou konstrukci. Černé kočky bojovaly, ale londýnský klub v závěru odolal. Hammers tak v domácím prostředí neprohráli ve všech soutěžích už třinácté utkání v řadě.

Anglická fotbalová liga - 27. kolo:
West Ham United - Sunderland 1:0 (30. Antonio)
Leicester - Norwich 1:0 (89. Ulloa)
Southampton - Chelsea 1:2 (42. Long - 75. Fábregas, 89. Ivanovič)
Stoke - Aston Villa 2:1 (51. z pen. a 56. Arnautovič - 79. Bacuna)
Watford - Bournemouth 0:0
West Bromwich - Crystal Palace 3:2 (12. Gardner, 20. Dawson, 31. Berahino - 48. a 80. Wickham)

Reklama

Související témata: